Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

O rază de speranță: Când ar putea să apară vaccinul împotriva coronavirusului

© AFP 2024 / THOMAS SAMSONUn operator de laborator efectuează teste pe probe posibil infectate cu Covid-19
Un operator de laborator efectuează teste pe probe posibil infectate cu Covid-19 - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii de știință din lumea întreagă fac eforturi ca să descopere vaccinul care va pune capăt pandemiei COVID-19. Unele cercetări au ajuns la o etapă avansată, dar va trebui să mai așteptăm până când antidotul va fi testat și folosit.

CHIȘINĂU, 17 mart - Sputnik. Noul coronavirus ține în tensiune întreaga planetă, iar panica se întețește pe măsură ce numărul victimelor crește de la o zi la altă în mod vertiginos. Este firesc faptul că mulți oameni se întreabă când va fi inventat vaccinul împotriva COVID-19. 

В Шереметьево усилили санитарный контроль в связи с коронавирусом   - Sputnik Moldova
”Ca în vreme de război”: Medicii din Italia sunt nevoiți să aleagă pe cine să salveze

Potrivit directorului unui institutut de cercetare din Germania, Koha Lotar Viler, elaborarea vaccinului va dura încă cel puțin un an, iar până în anul 2021 folosirea lui la scară largă este ireală, anunță RIA Novosti. 

Pe de altă parte, cercetătorii din SUA afirmă că au elaborat deja o variantă de vaccin și chiar au ajuns la etapa de testare prin introducerea lui în organismul uman. Testele vor fi efectuate inițial pe 45 de voluntari sănătoși, iar primul om care a acceptat să participe la experiment va primi doza de vaccin chiar astăzi. 

Oamenii de știință dau asigurări că probabilitatea infectării cu noul coronavirus în cadrul experimentului este aproape egală cu zero. Scopul testării vaccinului este de a vedea dacă acesta are sau nu efecte adverse, anunță izvestia.ru.

Dacă experimentul va fi efectuat cu succes, se va demara testarea lui la scară largă. Cu toate acestea, și americanii spun că va mai dura încă cel puțin 12 luni până când vaccinul va putea fi folosit.

Președintele Dodon a promulgat Legea Bugetului - Sputnik Moldova
Societate
Scenarii: La ce număr de bolnavi de coronavirus putem ajunge – Iată ce spune Dodon

Cercetările pentru inventarea vaccinului împotriva COVID-19 au loc la un institut din Seattle și la Universitatea Pennsylvania.

Mai devreme, BBC a anunțat că oamenii de știință testează mai multe variante de vaccin pe animale, dar, chiar dacă toate cercetările se vor încheia în câteva luni, folosirea antidotului nu va începe mai devreme de anul 2021. 

Aceeași sursă susține că, din păcate, vaccinul va fi mai puțin eficient în cazul persoanelor în etate, care sunt cele mai vulnerabile în fața COVID-19. Nu pentru că vaccinul nu ar fi bun, ci pentru că sistemul imunitar al vârstnicilor este slăbit și mai puțin receptiv. 

Cum funcționează vaccinul

Vaccinul este un preparat care li se introduce oamenilor prin injecție în scop preventiv, pentru a căpăta imunitate împotriva bolii infecțioase. 

Cu alte cuvinte, vaccinul trebuie să-i ”facă cunoștință” sistemului imunitar cu o cantitate infimă de virus, care este inofensivă pentru organismul uman. Organismul, la rândul său, identifică ”dușmanul” și învață să lupte cu el. 

Ulterior, dacă organismul are tangență cu aceeași infecție în condiții reale, sistemul nostru imunitar știe deja cum să reacționeze ca să nimicească corpul străin.

Cum să ne protejăm de infecția COVID-19

Până la apariția vaccinului, oamenii nu pot face altceva decât să respecte niște reguli simple, care i-ar ajuta să evite îmbolnăvirea. 

În primul rând, este indicată spălarea frecventă pe mâini, cel puțin 20 de secunde cu apă caldă și săpun. Oamenii sunt rugați să-și astupe gura și nasul cu un șervețel atunci când tușesc sau strănută.

Nu trebuie să atingeți fața cu mâinile nespălate, pentru a evita pătrunderea virusului în organism. 

© Photo : Primăria Municipiului ChișinăuCOVID - 19
O rază de speranță: Când ar putea să apară vaccinul împotriva coronavirusului - Sputnik Moldova
COVID - 19

Primăria Chișinău a lansat o campanie de informare, menite să prevină răspândirea virusului ucigaș.

© Photo : Primăria Municipiului ChișinăuCOVID - 19
O rază de speranță: Când ar putea să apară vaccinul împotriva coronavirusului - Sputnik Moldova
COVID - 19

Oamenii sunt îndemnați să iasă din case doar dacă au necesitate stringentă. 

© Photo : Primăria Municipiului ChișinăuCOVID - 19
O rază de speranță: Când ar putea să apară vaccinul împotriva coronavirusului - Sputnik Moldova
COVID - 19

Până în prezent, în întreaga lume s-au îmbolnăvit de coronavirus peste 169 de mii de persoane, iar peste 6.500 au decedat din această cauză. În Moldova au fost înregistrate până acum 23 de cazuri de contaminare. 

Fluxul de știri
0