”Ca în vreme de război”: Medicii din Italia sunt nevoiți să aleagă pe cine să salveze

© Photo : Пресс-служба Департамента здравоохранения Москвы / Accesați arhiva multimediaВ Шереметьево усилили санитарный контроль в связи с коронавирусом
В Шереметьево усилили санитарный контроль в связи с коронавирусом   - Sputnik Moldova
Abonare
Coronavirusul care se extinde cu repeziciune în Italia îi pune pe medici în fața unor alegeri dramatice - pe cine să salveze. Țara nu a fost pregătită de o astfel de epidemie, iar spitalele nu au suficiente echipamente care ar putea salva mai multe vieți.

CHIȘINĂU, 13 mart - Sputnik. „Trebuie să alegem pe cine să-i tratăm și pe cine nu, ca la război” - este titlul unui articol apărut zilele trecute în celebra publicație italiană Corriere della Sera. 

Anestezistul Christian Salaroli, de la spitalul Papa Giovanni din orașul Bergamo, regiunea Lombardia, a explicat că amploarea epidemiei îi pune pe mulți medici în situația de a alege cine să moară și cine să trăiască. Și asta pentru că există prea puține aparate de ventilație atrtificială a plămânilor, având în vedere că virusul provoacă forme grave de pneumonie. 

„Alegerea dramatică se face în funcție de vârstă, de condițiile de sănătate și de capacitatea pacientului de a-și reveni în urma unei intervenții de resuscitare - ca în toate situațiile de război. Dacă o persoană care are între 80 și 95 de ani are o insuficiență gravă respiratorie, nu se merge înainte. Dacă sunt afectate mai mult de trei organe vitale, înseamnă că există o rată a mortalității de 100%. Înseamnă că e plecat deja...", afirmă doctorul Christian Salaroli. 

Acest lucru scoate la iveală un adevăr dur - că Italia a scăpat situația de sub control. 

Personalul Crucii Roșii se pregătește pentru transportul unui pacient cu Coronavirus în timpul unei simulări, Roma - Sputnik Moldova
Societate
Un moldovean din Italia, în comă din cauza coronavirusului: Soția lui oferă detalii- Audio
O confirmă și statisticile, care arată că numărul celor contaminați crește în progresie geometrică. În fiecare zi mor aproape 200 de oameni și se îmbolnăvesc în același interval de timp între două și trei mii de persoane. Astfel, numărul celor infectați a depășit deja cifra de 15 mii. 

Nimeni nu s-a așteptat că epidemia va căpăta astfel de proporții, așa că în prezent în spitale nu există suficient personal medical și nici aparate de ventilație mecanică.

”Din păcate, există o disproporție între resursele spitalului, paturile de terapie intensivă și persoanele bolnave critice”, a declarat Christian Salaroli. 

”Stați acasă, nu vă imaginați ce se întâmplă în spitale”

Medicul Christian Salaroli este indignat că unii continuă să se comporte de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, iar Italia nu ar fi afectată de o epidemie cu un nivel letal atât de ridicat. El îi îndeamnă pe oameni să nu ignore restricțiile impuse în urma declarării stării de carantină.

”Stați acasă! În ciuda restricțiilor, văd prea mulți oameni pe stradă. Cea mai bună reacție la acest virus este să-l ocoliți. Nu vă imaginați ce se întâmplă aici, în spitale", afirmă doctorul.

”Decesele sunt cauzate de coronavirus, nu de altceva”

Medicul spulberă speculațiile potrivit cărora cei mai mulți oameni mor nu din cauza COVID-19, ci a bolilor cronice care se agravează odată ce virusul pătrunde în organism. 

Sophie Gregoire Trudeau și  Justin Trudeau - Sputnik Moldova
Nimeni nu este în siguranță: Soția premierului canadian, diagnosticată cu noul coronavirus

”Ceea ce se întâmplă în interiorul spitalului Papa Giovanni, precum și în alte instituții medicale care luptă timp de trei săptămâni cu COVID-19, este că, din păcate, oamenii mor anume din cauza coronavirusului. Moartea este cauzată de virus, nu de altceva”, susține Salaroli.

Anestezistul susține că ”a alege cine poate fi salvat și cine nu” este o decizie care îi aduce chiar pe cei mai experimentați doctori la disperare.

”Încercăm să salvăm pielea celor care pot fi salvați”, punctează doctorul. 

Paradox: China va salva Italia?

O zare de speranță vine, paradoxal, din China - țara în care a apărut și s-a răspândit virusul ucigaș. După două luni în care pare să fi oprit răspândirea coronavirusului, chinezii le întind o mână de ajutor italienilor.

La spital - Sputnik Moldova
Societate
Noi detalii în cazul mamei cu copil, suspecți de coronavirus, care au fugit din spital
Pe lângă faptul că le-au trimis măști, costume de protecție, precum și dispozitive pentru terapie intensivă, o echipă formată din nouă experți a plecat din Shanghai pentru a-i ajuta pe italieni să prevină răspândirea COVID-19.

S-a întâmplat după ce autoritățile italiene și-au exprimat speranța că specialiștii din China le vor oferi ajutor.

”Situația epidemiologică în Italia este extrem de gravă. Italia cercetează cu atenție experiența Chinei de luptă împotriva acestui virus”, a declarat șeful diplomației italiene Luigi de Maio într-o discuție telefonică cu omologul său chinez Van I, potrivit RIA Novosti.

”Nu vom uita ajutorul pe care ni l-a oferit Italia atunci când nouă ne-a fost greu. Acum suntem gata noi să fim aproape de poporul italian”, a declarat ministrul de Externe al Chinei Van I. 

Nimeni nu poate estima cu exactitate când se va reuși preluarea controlului asupra unui microorganism, care până în prezent pare să depășească umanitatea. Cert este că acest lucru depinde de noi înșine - de fiecare, de respectarea unor reguli elementare, precum și de respectul față de drama persoanelor care i-au pierdut pe cei dragi din cauza epidemiei...

Notă: Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova.

Fluxul de știri
0