Provocare de mare curaj: Praga sfidează Bruxelles în criza Coronavirus! Sume enorme în joc

© AFP 2024 / NIKLAS HALLE'NEuropean Union flag
European Union flag - Sputnik Moldova
Abonare
Interesele sunt uriașe – și, cum se întâmplă, destul de puțin legate de ”butaforia” în spatele căreia se rulează sume gigantice

BUCUREȘTI, 17 mart - Sputnik, Evan Răutu. Premierul ceh, Andrej Babis, face o propunere care contravine total trendului european, orientat către ecologie. În contextul pandemiei, Praga propune renunțarea, cel puțin temporar,  la ”Green Deal” și canalizarea eforturilor către combaterea coronavirusului.

”Europa ar trebui să uite acum de ”Green Deal” şi să se concentreze asupra luptei împotriva coronavirusului”, a declarat Andrej Babis, subliniind că ”Europa este acum cel mai mare epicentru al coronavirsului în lume”.

Starea pieții - Sputnik Moldova
Efectul coronavirus: Recesiunea lovește Uniunea Europeană
Conform Agerpres, care transmite știrea, guvernul de la Praga duce o bătălie dură, cu măsuri radicale împotriva epidemiei, nepregetând să închidă frontierele şi să oprească şcolile. La ora transmiterii știrii, Cehia (10,7 milioane de locuitori) are 344 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, trei pacienți vindecați și nici un deces.

Pe de altă parte, Cehia își asigură mare parte din energie cu centrale atomice și termocentrale pe cărbune, în condițiile în care Pactul Ecologic (”Green Deal”) cere ţărilor UE să ajungă la zero emisii de gaze cu efect de seră în termen de 30 de ani.

Dar să vedem de ce afirm că e vorba de un ”mare curaj” al Cehiei: Prin Pactul Ecologic, Uniunea Europeană va investi 1000 de miliarde de euro în următorii 10 ani. Cel puțin așa intenționa înainte de criza pandemiei.

Adică interesele sunt uriașe – și, cum se întâmplă, destul de puțin legate de ”ecologie”, în mod real…

Deci, sunt toate șansele ca propunerea Cehiei să stârnească multe reacții într-o Europă în care adolescenta Greta este doar o butaforie în spatele căreia se rulează sume gigantice.

Fluxul de știri
0