Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cât de periculos este coronavirusul pentru conducerea Moldovei

© Sputnik / OsmatescoВячеслав Ионицэ
Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova
Abonare
COVID-19 ar putea declanșa o criză economică la nivel mondial, spun experții economici. În cazul unui astfel de scenariu, efectele asupra Moldovei ar putea fi resimțite atât de cetățenii simpli, cât și de politicienii de la guvernare.
Cât de periculos este coronavirus pentru conducerea Moldovei

COVID-19 a lovit dur în economiile mai multor state. Experții economici spun că în cazul în care pandemia nu va fi eradicată în scurt timp, șansele declanșării unei crize mondiale sunt enorme. Și dacă unele țări vor fi afectate doar la capitolul sănătate publică și din punct de vedere economic, Republica Moldova va fi afectată și pe dimensiunea politică. Cel puțin asta spune expertul economic Veaceslav Ioniță.

„Partea proastă pentru noi este că noi toate crizele le-am avut în an electoral. Și atunci, politicienii noștri, indiferent de culoarea lor, au o frică de cetățeni. Deoarece odată cu deprecierea valutei are loc creșterea prețurilor, ceea ce duce la sărăcirea populației, ceea ce înseamnă că nu mai câștigi un nou mandat”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova.

Iar drept exemplu în acest sens sunt crizele economice mondiale din 1998 și 2009, care au provocat și schimbarea guvernării de la Chișinău.

Starea pieții - Sputnik Moldova
Efectul coronavirus: Recesiunea lovește Uniunea Europeană
„Asta s-a întâmplat în 1998, când noi nu am avut posibilitatea să intervenim pe piața valutară, leul nostru s-a depreciate de aproape 3 ori, de la 4,5 la 12,5, ceea ce a dus la sărăcirea populației, marea migrație și plecarea de la guvernare a celor care erau și înlocuirea lor cu opoziția, adică Partidul Comuniștilor.  Asta s-a întâmplat în timpul crizei din 2008-2009”, conchide Veaceslav Ioniță.

Amintim că Republica Moldova se află în an electoral, deoarece mandatul președintelui țării, Igor Dodon, expiră în toamna acestui an.

Fluxul de știri
0