Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Concediu forțat pentru 30 de mii de angajați ai restaurantelor și localurilor de agrement

© Sputnik / OsmatescoAneta Zasavițchi
Aneta Zasavițchi - Sputnik Moldova
Abonare
După închiderea școlilor și sistarea traficului aerian a venit și rândul localurilor din țară. Peste 30 de mii de angajați din domeniu au fost trimiși în concediu forțat. Care va fi soarta lor în cazul în care măsurile luate se vor extinde și după 31 martie.
30 de mii de angajați ai restaurantelor și localurilor de agrement, în concediu forțat!

Activitatea piețelor, a restaurantelor și a cantinelor a fost sistată începând cu ziua de astăzi, 16 martie. Decizia a fost luată la ședința de duminică, 15 martie, a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate. Potrivit autorităților, măsurile au scopul de prevenire și protecție împotriva epidemiei de coronavirus.

Inspectoratul Național de Patrulare al IGP - Sputnik Moldova
Societate
Ultimă oră: În satul Bălceana, Hâncești a fost instituită carantină
Hotărârea este valabilă până sfârșitul lunii, iar excepție fac magazinele alimentare, farmaciile, stațiile de alimentare cu carburanți și localurile care livrează produse la domiciliu.

Președintele Asociației Naţionale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasaviţchi, spune că, numai în ultima săptămână, încasările oamenilor de afaceri din domeniu au fost cu 80% mai mici decât în mod obișnuit.

„Riscurile sunt foarte mari, încasările sunt foarte mici. Cheltuielile ne depășesc. Angajații au fost trimiși în concedii forțate. Vorbim de peste 30 de mii de angajați care acum stau acasă sau muncesc în ture pentru câteva ore, pentru a primi măcar un salariu minim. Săptămâna trecută, când am lucrat la limită, încasările s-au micșorat cu 80%. Vă dați seama care vor fi pierderile în această perioadă, când nu se va lucra, mai ales pentru cei care nu au serviciul „livrare la domiciliu”, a declarat preşedintele Asociației Naţionale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasaviţchi, în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Sputnik Moldova.

Cert este că în cazul în care restricțiile se vor extinde pe o perioadă mai mare de două săptămâni, situația oamenilor de afaceri din domeniu, dar și a angajaților acestora se va agrava și mai mult.

„În momentul de față, unii angajatori au achitat salariile în avans până la sfârșitul lunii, iar alții au achitat doar o parte din salarii. În acest ritm, oamenii de afaceri ar putea rezista cel mult două săptămâni. În cazul în care lucrurile nu vor reveni la normal, situația va fi critică - angajatorii vor trebui să-și închidă ușile, iar mulți angajați să rămână fără venit”, conchide Aneta Zasavițchi.

Amintim că unele centre comerciale au limitat accesul cumpărătorilor începând de duminică, iar sâmbătă a fost restricționat accesul în Piața Centrală din Chișinău.

Fluxul de știri
0