Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce moldovenii suferă de insomnie: Iată trei cauze

© Sputnik / Rodion ProcaAdrian Lupușor
Adrian Lupușor - Sputnik Moldova
Abonare
15 la sută dintre moldoveni suferă de insomnie. Despre acest lucru a vorbit medicul neurolog Adrian Lupușor, de la Centrul de Somnologie din cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie.
De ce moldovenii suferă de insomnie: Iată trei cauze

Somnul fiziologic trebuie să cuprindă un interval între 7-9 ore de odihnă. În acest timp organismul se relaxează fizic, mental și cognitiv. Somnul ocupă o treime din viața noastră, iar fără odihnă oamenii nu ar trăi.  

"Precum un automobil după ce a parcurs o anumită distanță necesită o revizuire tehnică, tot așa și organismul nostru, după o zi de lucru, are nevoie de somn", a explicat Adrian Lupușor.

Potrivit lui, 15 la sută dintre moldoveni suferă de insomnie. Medicul a remarcat că sunt trei factori care influențează negativ asupra organismului nostru.

"În primul rând, stăm foarte mult seara în fața ecranelor care emană o lumină de spectru albastru. Astfel melatonina se inhibă, iar în lipsa ei omul adoarme dificil. O altă cauză este stresul - de obicei oamenii vin seara cu problemele acumulate pe parcursul zilei și începe să analizeze lucrurile, însă pentru ca să inițiem somnul creierul trebuie să fie relaxat. Un alt factor este perceperea informațiilor de pe rețelele de socializare, TV, etc care adesea au o tentă negativă, iar omul le ia prea aproape de inimă", a relatat Lupușor.

Medicul a atenționat că abordarea problemei pe cale medicamentoasă din start este greșită. Cu ce recomandări a venit specialistul aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0