Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Precizările ministrului Dumbrăveanu: Va fi sau nu va fi instituită carantină la Bălceana

© SputnikSpitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministrul Sănătății Muncii și Protecțeii Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a vorbit despre posibilitatea instituirii carantinei în satul Bălceana, Hâncești.

CHIȘINĂU, 14 mart - Sputnik. Ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a vorbit în cadrul briefingului de presă din această dimineață despre situația epidemiologică din satul Bălceana, raionul Hâncești. În această localitate a fost confirmat ieri un caz de îmbolnăvire cu coronavirus. Potrivit ministrului, deocamdată nu se pune problema instituirii carantinei în Bălceana - această decizie nu o poate lua primarul localității. Ministrul a accentuat că există un cadru normativ în acest sens, care trebuie respectat.  

”Există o procedură pentru a determina regimul de carantină într-o unitate administrativ-teritorială. În cazul respectiv, vorbim de un sat și este vorba, într-adevăr, de o decizie care trebuie să fie luată de Comisia Raională Extraordinară de Sănătate Publică. Nu este o decizie unilaterală a primarului. Există un cadru normativ, niște proceduri clar definite prin care se stabiliște starea de carantină”, a preciza Viorica Dumbrăveanu. 

Între timp, sora femeii originare din Bălceana și infectată cu COVID-19 s-a simțit rău și a fost transportată de urgență la ”Toma Ciorbă”. Potrivit localnicilor, încă de aseară au început să vină mai multe ambulanțe în localitate. Oamenii s-au baricadat în case. 

Тест-системы для диагностики нового коронавируса - Sputnik Moldova
Nicio persoană infectată cu COVID-19 nu este conectată la aparate - Detalii

”Care este efectul statutului de carantină într-o localitate?! Evitarea contactului social al populației. Adică, populația trebuie să evite la maximum contactul cu alte persoane. La maximum să evite să iasă din gospodărie. În cazurile date, sunt determinante doar necesitățile vitale - procurarea medicamentelor, a produselor alimentare. Niciun fel de activități, nici cu participarea a până la 50 de persoane nu se autorizează”, a spus Viorica Dumbrăveanu. 

Autoritățile au declarat că astăzi numărul persoanelor contaminate cu COVID-19 rămâne a fi de 8 oameni, la fel ca ieri. Starea lor este stabilă. Alte 46 de persoane sunt suspecte de îmbolnăvire cu coronavirus. În țara noastră este în vigoare Codul roșu de pericol de infectare cu COVID-19. 

Fluxul de știri
0