Globalizarea moare nu doar în economie, dar și în mințile oamenilor

© AP Photo / Dake KangПроверка пассажиров в аэропорте китайского города Ухань
Проверка пассажиров в аэропорте китайского города Ухань - Sputnik Moldova
Abonare
Pandemia de coronavirus, care determină tot mai multe țări să ia măsuri de precauție, duce la moartea globalizării.

MOSCOVA, 13 mart – Sputnik, Irina Alksnis. Prin decizia lui Donald Trump a fost interzisă intrarea în SUA a persoanelor care au vizitat zona Schengen cu cel puțin 14 zile mai devreme. Restricțiile au fost introduse pentru 30 de zile și este legată, desigur, de anunțarea pandemiei de coronavirus de către Organizația Mondială a Sănătății.

Президент РФ В. Путин посетил Рождественское богослужение - Sputnik Moldova
Misiunea istorică a lui Putin: Afirmarea Rusiei ca civilizație de alternativă

Pentru Europa, pasul președintelui american a devenit o surpriză neplăcută pentru că din partea Washingtonului „nu a existat nici o avertizare și nici o coordonare”.

Totuși, astfel de acțiuni se află în perfectă concordanță cu măsurile luate de multe state.

În Israel, toate persoanele sosite din afara țării sunt trimise în carantină de două săptămâni. Cazarea în hoteluri este interzisă. De ieri pentru două luni, compania aeriană “Pobeda” a suspendat toate zborurile spre această țară, expediind doar câteva avioane goale pentru rușii care se află acolo.

De astăzi a intrat în vigoare decizia cu privire la limitarea zborurilor între Rusia și patru state europene: Italia, Germania, Franța și Spania. Se păstrează curse regulate izolate – în special, spre capitalele țărilor. În afară de aceasta, exclusiv în scopul evacuării cetățenilor ruși vor zbura chartere. Moscova a interzis eliberarea vizelor de intrare cetățenilor Italiei, în afară de cele de serviciu sau alte scopuri.

Billetes de euro, dólares hongkones y estadounidenses, libras y yuanes - Sputnik Moldova
Hurduzeu: UE dezvoltă piața globală, nu cele locale (VIDEO)

Printre țările care au înăsprit regimul de viză sunt India, Thaildanda și Sri Lanka. Această listă, cel mai probabil, se va extinde.

Într-o situație dificilă se află Ucraina. Stoparea unei părți semnificative a economiei europene, în special, în sfera turismului și comerțului, a lăsat fără muncă mii de muncitori ucraineni, care se află într-un număr mare în Italia. Mulți revin acasă, creând pericolul de apariție a focarelor în țară – luând în considerație starea sistemului de sănătate ucrainean și capacitatea de acționare a statului în ansamblu, acest lucru ar putea avea niște urmări grave.

Reuniunile și evenimentele internaționale, inclusiv cele cu statul înalt, sunt anulate la pachet. Printre ele se află conferința ministerială a OMC, care urma să aibă loc în Kazahstan.

Igor Dodon s-a întâlnit cu Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Extindere, domnul Olivér Várhelyi - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: Moldova va continua promovarea politicii externe echilibrate dintre Est și Vest
În Canada au renunțat la desfășurarea campionatului mondial la patinaj artistic, iar în Statele Unite – la etapa Cupei mondiale de schi.

Nu este clară, deocamdată, soarta Olimpiadei de vară în Tokyo. Organizația Internațională Olimpică și autoritățile nipone, deocamdată, sunt decise să păstreze toate planurile și termenii pentru că anularea sau amânarea Jocurilor Olimpice ar putea provoca niște daune colosale.

Majoritatea experților sunt de acord că actualele procese vor afecta grav economiile naționale și cele mondiale globalizatoare.

Însă nu este vorba doar de problemele economice. Nu este mai puțin important cu adevărat aspectul uman al globalizării, care trece printr-o schimbare profundă - moare. De fapt, este ucisă.

Ideea unui lumi deschise, unde fiecare își poate alege locul în care și-ar dori să se afle (temporar sau permanent), reprezintă un fetiș al civilizației contemporane, una din valorile ei, realizată cu succes.

G7 Summit - Sputnik Moldova
Ce ne așteaptă în 2020: Prognoze în politica internațională
Orice excepție de la această regulă era considerată multe decenii la rând pentru o formă de “barbarie și tinarie” a unor state care adoptă astfel de măsuri. Dacă în trecut URSS era acuzat dur pentru limitarea circulației propriilor cetățeni în afara țării, în ultimii ani chiar Occidentul își închide ușile în fața multor state, așa cum a făcut SUA în raport cu Siria, Iran, Irak în 2017: un regim indezirabil presupune că supușii nu merită să se bucure de beneficiile lumii libere.

Credința că fiecare are dreptul să trăiască, să lucreze și să se odihnească în orice punct al planetei, oriunde va dori, a cuprins întreaga omenire. În acest sens nu există o diferență esențială între refugiați, care iau cu asalt frontierele Uniunii Europene și oaspeții permanenți ai forumului de la Davos sau între reprezentantul clasei mijlocii din Rusia, care pleacă în concediu în Italia și muncitorii din Ucraina de Vest, care îl deservesc în hotelurile din Roma.

Żołnierze Sił Bezpieczeństwa Kosowa - Sputnik Moldova
Rusia
Moscova: Planurile NATO amenință securitatea Balcanilor
Totuși, o astfel de viziune asupra lumii și obișnuințele, formate în baza ei, își încetează existența. Sunt date peste cap planurile de muncă, concediile și planurile de viitor, oamenii suportă daune financiare și sunt vizați de măsurile luate de stat (de la carantină, până la evacuare). Toate acestea se întâmplă în state, indiferent de amplasarea lor geografică și clasamentul ocupat în topul nivelului democrației și libertăților.

Mai mult decât atât, faptul că Statele Unite se află în fruntea mișcării “stați acasă, consumați produsele autohtone”, ucide orice speranțe că tot ce se întâmplă are un caracter temporar și că după închierea stării de forță majoră pandemic totul ar revenit la o stare normală.

Cel mai probabil, evoluțiile actuale se prezintă ca o avertizare, că e doar un început – lucrurile care vor urma vor fi mult mai serioase.

Fluxul de știri
0