MOSCOVA, 13 mart – Sputnik, Irina Alksnis. Prin decizia lui Donald Trump a fost interzisă intrarea în SUA a persoanelor care au vizitat zona Schengen cu cel puțin 14 zile mai devreme. Restricțiile au fost introduse pentru 30 de zile și este legată, desigur, de anunțarea pandemiei de coronavirus de către Organizația Mondială a Sănătății.
Pentru Europa, pasul președintelui american a devenit o surpriză neplăcută pentru că din partea Washingtonului „nu a existat nici o avertizare și nici o coordonare”.
Totuși, astfel de acțiuni se află în perfectă concordanță cu măsurile luate de multe state.
În Israel, toate persoanele sosite din afara țării sunt trimise în carantină de două săptămâni. Cazarea în hoteluri este interzisă. De ieri pentru două luni, compania aeriană “Pobeda” a suspendat toate zborurile spre această țară, expediind doar câteva avioane goale pentru rușii care se află acolo.
De astăzi a intrat în vigoare decizia cu privire la limitarea zborurilor între Rusia și patru state europene: Italia, Germania, Franța și Spania. Se păstrează curse regulate izolate – în special, spre capitalele țărilor. În afară de aceasta, exclusiv în scopul evacuării cetățenilor ruși vor zbura chartere. Moscova a interzis eliberarea vizelor de intrare cetățenilor Italiei, în afară de cele de serviciu sau alte scopuri.
Printre țările care au înăsprit regimul de viză sunt India, Thaildanda și Sri Lanka. Această listă, cel mai probabil, se va extinde.
Într-o situație dificilă se află Ucraina. Stoparea unei părți semnificative a economiei europene, în special, în sfera turismului și comerțului, a lăsat fără muncă mii de muncitori ucraineni, care se află într-un număr mare în Italia. Mulți revin acasă, creând pericolul de apariție a focarelor în țară – luând în considerație starea sistemului de sănătate ucrainean și capacitatea de acționare a statului în ansamblu, acest lucru ar putea avea niște urmări grave.
Reuniunile și evenimentele internaționale, inclusiv cele cu statul înalt, sunt anulate la pachet. Printre ele se află conferința ministerială a OMC, care urma să aibă loc în Kazahstan.
Nu este clară, deocamdată, soarta Olimpiadei de vară în Tokyo. Organizația Internațională Olimpică și autoritățile nipone, deocamdată, sunt decise să păstreze toate planurile și termenii pentru că anularea sau amânarea Jocurilor Olimpice ar putea provoca niște daune colosale.
Majoritatea experților sunt de acord că actualele procese vor afecta grav economiile naționale și cele mondiale globalizatoare.
Însă nu este vorba doar de problemele economice. Nu este mai puțin important cu adevărat aspectul uman al globalizării, care trece printr-o schimbare profundă - moare. De fapt, este ucisă.
Ideea unui lumi deschise, unde fiecare își poate alege locul în care și-ar dori să se afle (temporar sau permanent), reprezintă un fetiș al civilizației contemporane, una din valorile ei, realizată cu succes.
Credința că fiecare are dreptul să trăiască, să lucreze și să se odihnească în orice punct al planetei, oriunde va dori, a cuprins întreaga omenire. În acest sens nu există o diferență esențială între refugiați, care iau cu asalt frontierele Uniunii Europene și oaspeții permanenți ai forumului de la Davos sau între reprezentantul clasei mijlocii din Rusia, care pleacă în concediu în Italia și muncitorii din Ucraina de Vest, care îl deservesc în hotelurile din Roma.
Mai mult decât atât, faptul că Statele Unite se află în fruntea mișcării “stați acasă, consumați produsele autohtone”, ucide orice speranțe că tot ce se întâmplă are un caracter temporar și că după închierea stării de forță majoră pandemic totul ar revenit la o stare normală.
Cel mai probabil, evoluțiile actuale se prezintă ca o avertizare, că e doar un început – lucrurile care vor urma vor fi mult mai serioase.