Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce mărfuri s-au scumpit în februarie și cum a urcat rata inflației

© Sputnik / Miroslav RotariЦентральный рынок
Центральный рынок - Sputnik Moldova
Abonare
Rata inflației pentru ultimele 12 luni a depășit 6% în februarie 2020. Comparativ cu ianuarie, s-au scumpit în medie cu 3-4% fructele și legumele proaspete. Ouăle de găină s-au ieftinit cu 15%. Și articolele vestimentare de iarnă s-au ieftinit.

CHIȘINĂU, 12 mart – Sputnik. Rata anuală a inflației a fost de 6,41% în februarie 2020, potrivit Biroului Naţional de Statistică (BNS). Din februarie 2019 până în februarie 2020, prețurile produselor alimentare au crescut cu 11,04%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,24% , iar serviciile prestate populaţiei – cu 3,83%.

2 Евро - Sputnik Moldova
Prețul euro - surpriză de proporții: Cursul valutar BNM pentru 11 martie

În februarie, preţurile la majoritatea mărfurilor au rămas la nivelul lunii ianuarie, potrivit BNS. În plus, pentru că temperaturile au fost pozitive, mult mai înalte decât într-o iarnă tipică, s-au ieftinit îmbrăcămintea și încălțămintea de iarnă. BNS constată reduceri de până la 3% pentru articolele vestimentare de iarnă, dar în realitate reducerile au fost și de până la 40% în magazine specializate din Chișinău.

Față de luna ianuarie 2020, în februarie s-au scumpit în medie cu 4,4% fructele proaspete și anume: strugurii – cu 10%, fructele de livadă sămânțoase – cu 8,5%, citricele – cu 2,6%, fructele exotice – cu 2,1%.

Prețul legumelor proaspete a crescut cu 2,8% în februarie, comparativ cu ianuarie. Usturoiul s-a scumpit cu 10%, ardeii graşi – cu 4,8%, ceapa uscată – cu 4,6%, castraveţii – cu 4,4%, varza – cu 4,2%, sfecla roșie – cu 3,4%, tomatele – cu 1,1%, boboasele – cu 0,9%.

De asemenea, ciocolata și bomboanele din ciocolată s-au scumpit cu 2,4%, zahărul tos, bomboanele, halvaua și cremele de ciocolată – cu câte 0,8%.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Veste bună de la BNM: Creditele devin „mai ieftine” – ce rol a jucat coronavirusul

Crupele, cașcavalul și brânza s-au scumpit cu câte 0,6%, iar untul țărănesc – cu 0,5%.

Pe de altă parte, s-au ieftinit ouăle de găină – cu 15,1%, carnea de porc – cu 2,6%, cartofii – cu 1,3%, slănina neprelucrată – cu 0,7%, ciupercile proaspete și peștele proaspăt – cu câte 0,5%, morcovii - cu 0,4%.

În februarie, comparativ cu ianuarie, au scăzut prețurile la serviciile transportului aerian de pasageri – cu 4,8%, închirierea apartamentelor, serviciile pentru întreţinerea copiilor în creşe şi grădiniţe – cu câte 0,7%, serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 0,3%.

Fluxul de știri
0