Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vârsta de încadrare în serviciul militar prin contract va fi majorată

© Sputnik / Мирослав РотарьArmată
Armată  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parlamentul a votat în ședința de astăzi proiectul de lege care prevede majorarea vârstei limite de încadrare în serviciul militar prin contract.

CHIȘINĂU, 12 mart - Sputnik. Vârsta limită de încadrare în serviciul militar prin contract va fi majorată. Parlamentul a aprobat în ședința plenară de astăzi, în lectura finală, un proiect de modificare a legislației în domeniu.

Заседание парламента 18 июня - Sputnik Moldova
Politică
Proiectul de modificare a Codului Contravențional, votat în a doua lectură

Astfel, vârsta limită de încadrare în serviciul militar prin contract poate fi majorată, dar nu mai mult de vârsta limită de aflare în serviciul militar prin contract. Această prevedere va putea fi aplicată o singură dată pe timpul îndeplinirii serviciului militar.

Totodată, urmează a fi abrogat articolul din Legea cu privire la statutul militarilor care prevede că vârsta limită de încadrare în serviciul militar prin contract poate fi prelungită până la 5 ani, la decizia conducătorului structurii militare.

”Limitarea respectivă defavorizează structurile militare în raport cu alte structuri, precum și ridică semn de întrebare referitor la accesul echitabil al cetățenilor la angajare. Din informațiile existente constatăm că nivelul de completare a structurilor militare este scăzut comparativ cu cel al altor instituții de stat din domeniile securității naționale, ordinii publice și a justiției. Una din cauze este că cetățenii care au îndeplinit serviciul militar prin contract și care au plecat din structurile militare în perioadele anterioare nu pot fi încadrați deoarece au atins vârsta-limită de 45 de ani”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați PSRM – Vasile Bolea, Oleg Savva, Adrian Lebedinschi, precum și ex-deputatul Victor Gaiciuc, în prezent Ministru al apărării.

Fluxul de știri
0