Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Votat de Parlament: Vor fi înăsprite pedepsele pentru mercenariat

© Sputnik / Miroslav RotariParlament
Parlament - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Parlamentul a votat astăzi, în prima lectură, proiectul ce prevede înăsprirea pedepselor pentru mercenariat.

CHIȘINĂU, 12 mart - Sputnik. Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, în prima lectură, proiectul de modificare a articolului 141 din Codul Penal prin care se urmărește înăsprirea pedepselor pentru mercenariat și pentru organizatorii acestor acțiuni. Inițiativa legislativă aparține deputaților Mihail Popșoi, Chiril Moțpan, Alexandru Jizdan, Igor Grosu, Virgiliu Pâslariuc.

Parlament - Sputnik Moldova
Politică
Votat de Parlament în prima lectură: Copiii vor putea fi lăsați în grija unui custode

Mihail Popșoi a admis că înăsprirea pedepsei nu va elimina cu totul fenomenul mercenariatului, însă a insistat că orice persoană trebuie să fie conștientă de inevitabilitatea răspunderii penale pentru aceste crime.

Potrivit proiectului, participarea mercenarului într-un conflict armat, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orînduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului se va pedepsi cu închisoare de la 5 la 10 ani. Iar angajarea, instruirea, finanţarea sau altă asigurare a mercenarilor, precum şi folosirea lor într-un conflict armat, în acţiuni militare sau în alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orînduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului se va pedepsi cu închisoare de la 10 la 15 ani. În prezent, aceste termene constituie 3-7 și, respectiv, 5-10 ani.

Potrivit Codului Penal, prin mercenar se înţelege persoana special recrutată, în ţară sau în străinătate, pentru a lupta într-un conflict armat, care ia parte la operaţiunile militare în vederea obţinerii unui avantaj personal sau a unei remunerări promise de către o parte la conflict sau în numele acesteia, care nu este nici cetăţean al părţii la conflict, nici rezident pe teritoriul controlat de o parte la conflict, nu este membru al forţelor armate ale unei părţi la conflict şi nu a fost trimisă de către un stat, altul decît partea la conflict, în misiune oficială ca membru al forţelor armate ale statului respectiv.

Fluxul de știri
0