Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Votat de Parlament în prima lectură: Copiii vor putea fi lăsați în grija unui custode

© Sputnik / Miroslav RotariParlament
Parlament - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege care presupune delegarea parțială a responsabilității pentru creșterea și îngrijirea copilului unui custode.

CHIȘINĂU, 10 mart - Sputnik. Părinții vor putea să delege parțial responsabilitatea pentru creșterea și îngrijirea copilului, unui custode. Un proiect de lege pentru modificarea unor acte normative a fost examinat și aprobat astăzi, în prima lectură, de către deputați.

Inga Albu - Sputnik Moldova
Sunt vizați toți părinții care muncesc în străinătate - În grija cui vă lăsați copiii

Potrivit modificărilor, ambii părinții sau doar unul, aflat temporar într-o altă localitate din țară sau peste hotarele țării ar putea să delege parțial responsabilitatea pentru creșterea și îngrijirea copilului unui custode. Acesta va trebui să depună o cerere la autoritatea tutelară locală. Totodată, părinții rămân a fi reprezentanți legali ai copilului, iar custodele îndeplinește funcțiile de responsabil legal.

Noile noțiuni prevăd că reprezentantul legal al copilului este părintele, persoana sau autoritatea desemnată să apere drepturile și interesele copilului și să actioneze în numele copilului în materie de protectie, siguranță, ocrotire a sănătății, educație, proprietate și altor drepturi ale copilului. În același timp, responsabilul legal al copilului este persoana sau autoritatea desemnată conform legii, să exercite drepturile si obligațiile aferente creșterii si îngrijirii adecvate a copilului, prin acordarea suportului fizic, emoțional, educațional și de dezvoltare în conformitate cu drepturile și interesele copilului.

 Vasilii Bolea - Sputnik Moldova
Politică
Ca la ușa cortului: Ce i-a zis Țâcu lui Bolea în Parlament

Potrivit datelor oficiale, pentru 12541 din cei 37866 de copii ai căror unu sau ambii părinți sunt plecați peste hotare a fost instituită tutela curatela de către autoritățile tutelare locale. Astfel, aproximativ 25000 de copii cu părinții plecați peste hotare nu au o formă de protecție instituită de persoanele în grija cărora se află.

Alte reglementări ale proiectului modifică regimul juridic al adoptiei care urmează a fi racordat la situația în domeniul adopțiilor naționale și internaționale, în special, cu privire la posibilitatea adopției internaționale a copiilor cu nevoi speciale, disponibilitatea datelor privind copiii adoptabili și procedurile judiciare de încuviințare a adoptiei.

Fluxul de știri
0