Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum sunt păstrate documentele de arhivă în Republica Moldova?

© Sputnik / OsmatescoSergiu Lîsenco
Sergiu Lîsenco - Sputnik Moldova
Abonare
Anual, pe data de 10 martie, în Federația Rusă este sărbătorită neoficial Ziua Arhivelor. Despre situația țării noastre la acest capitol și problemele din domeniul respectiv am aflat de la specialistul Sergiu Lîsenco.
Cum sunt păstrate documentele de arhivă în Republica Moldova?

În cadrul Arhivei Naționale a Republicii Moldova sunt păstrate o mulțime de materiale și documente importante, însă acestea nu sunt valorificate de nimeni. Declarația îi aparține specialistului Sergiu Lîsenco, care a remarcat că de mulți ani statul nu a oferit niciun suport arhivelor din țara noastră.

"Nu există voință politică și este o adevărată neglijență – nimeni nu are nevoie de ele. Arhivele din Moldova trebuie unite, iar statul să aloce bani pentru scanarea și digitalizarea tuturor informațiilor", a spus în studioul Sputnik Moldova Sergiu Lîsenco.

De exemplu, în Polonia, documentele sunt prelucrate și păstrate în cele mai bune condiții, iar oamenii adesea vizitează arhivele pentru a afla istoria strămoșilor sau alte date importante din istorie.

"Să vedeți cu câtă dragoste se vorbește despre arhive în Polonia. În condițiile pe care le au, materialele vor fi păstrate încă o sută de ani. Toate documentele sunt scanate și păstrate în varianta electronică", a menționat el.

Arhivele din Republica Moldova sunt instituții publice și sunt deschise publicului spre cercetare, în special, istoricilor interesați de cunoașterea evenimentelor din diverse perioade istorice. Totuși, sunt și restricții la documentele cu parafa „secret” şi „strict secret” din cadrul Arhivei Naţionale a Republicii Moldova.

"Acestea se referă la dosarele procuraturii, Serviciului Informație și Securitate, penitenciare, Ministerul Finanțelor ș.a. la care se permite accesul doar dacă aveți permisiunea specială de la SIS. Astfel de documente se păstrează 25 de ani. Aceeași situație se referă la accesul la datele cu caracter personal, care se păstrează 100 de ani", a relatat el.

De menționat că prima arhivă istorică din Basarabia a fost fondată în anul 1815.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0