Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

S-ar putea confrunta Moldova cu o criză alimentară? Ce spun oficialii și experții

© Sputnik / Miroslav RotariЦентральный рынок
Центральный рынок - Sputnik Moldova
Abonare
După ce au fost confirmate cazuri de infectare cu noul coronavirus pe teritoriul Republicii Moldova, unii oameni au început să se alarmeze și să-și facă rezerve de produse alimentare. Oficialii și experții oferă detalii despre un eventual pericol în acest sens.

CHIȘINĂU, 11 mart - Sputnik. Deși în țara noastră nu există încă multe cazuri de infectare cu noul coronavirus, unii oameni au început să se panicheze și să-și cumpere mai multe produse alimentare decât de obicei. 

 Rafturile magazinelor mari din Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Panică sau liniște? Ce se întâmplă în magazine după confirmarea cazurilor de coronavirus
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Perju, a declarat însă pentru Sputnik Moldova că nu avem de ce să ne facem griji în acest sens, întrucât Moldova este asigurată din punctul de vedere al securității alimentare.

Potrivit oficialului, în Republica Moldova există o cantitate de 152 de mii de tone de grâu pentru panificație, dar există și o rezervă strategică de stat - de 60.000 de tone.

Avem în prezent și 4.500 de tone de carne de pasăre, 860 de tone de bovină și porcină, precum și peste 240 de tone de produse semifabricate. În plus, există în stocuri 33 de mii de tone de orz, peste 100 de mii de tone de zahăr și 1,2 milioane de tone de porumb - o cantitate suficientă pentru cel puțin doi ani. 

”Toate schimburile de mărfuri au loc într-un regim normal. Nu trebuie cetățenii să intre în panică. Ceea ce s-a întâmplat zilele trecute - pe rețelele de socializare au apărut fotografii în care se vede că în magazine lipsesc anumite produse - astăzi deja totul a fost asigurat, stocurile au fost completate”, a declarat ministrul Agriculturii. 

La rândul său, și directorul Agenției Rezerve de Stat, Sergiu Stratan, a declarat pentru Sputnik Moldova că cetățenii nu au motive de îngrijorare în ceea ce privește asigurarea cu produse alimentare. 

Cu toate acestea, anumite mărfuri ar putea să dispară din comerț, dacă mai multe țări care au relații comerciale cu Moldova vor intra în carantină, afirmă expertul economic Viorel Gîrbu. 

Супермаркет - Sputnik Moldova
Război la raft: De ce produsele moldovenești pierd în fața celor de import

”Dacă problema cu coronavirusul se agravează, acest lucru va afecta totul, inclusiv schimburile comerciale. Structura consumului se va schimba, fiindcă noi foarte mult importăm. Sigur că suntem o țară agricolă, anumite produse de bază noi le producem: avem cereale, avem legume. Nu cred că este bine la această etapă să vorbim despre o criză alimentară, o foamete. Dar crize vor fi. Depinde de spectrul bunurilor pe care suntem obișnuiți să le consumăm”, a declarat pentru Sputnik Moldova Viorel Gîrbu.

Expertul consideră că cetățenii ar trebui să-și facă rezerve de produse alimentare, dar nu pentru că ne paște pericolul unei crize alimentare. 

”Dacă va fi situație de carantină, atunci va trebui să evităm locurile aglomerate. Și atunci cum să îți faci aprovizionări, când nici măcar nu poți merge la magazin? E bine să ne pregătim din timp. Sigur că panica este un lucru rău, dar trebuie să fim și precauți. Adevărul este undeva la mijloc”, a precizat expertul. 

Viorel Gîrbu susține că pe măsură ce epidemia se extinde, pot fi afectate relațiile comerciale, întrucât în unele state în care va fi instituită carantină producția va fi mai mică. Astfel, relațiile de import-export vor fi afectate. ”Vedem că multe economii intră în carantină. Vedem că state întregi, precum Italia, au intrat în carantină. România tot riscă să-și blocheze frontiera. Într-o situație similară putem să ajungem și noi și acest lucru ar putea afecta și relațiile comerciale”, a declarat expertul.

Potrivit Biroului Național de Statistică, Republica Moldova a importat în 2019 produse în valoare de 5,3 miliarde de dolari, dar a exportat de două ori mai puțin - mărfuri în valoare de 2,6 miliarde de dolari. 

Fluxul de știri
0