Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

27 de milioane de arbori, în memoria celor decedați în Războiul pentru Apărarea Patriei

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaНикитский ботанический сад в Ялте
Никитский ботанический сад в Ялте - Sputnik Moldova
Abonare
În Rusia a fost lansată acțiunea internațională „Grădina Memoriei”, prilejuită de împlinirea a 75 de ani de la Victoria în cel de-al Doilea Război Mondial. La acțiune vor participa și cetățeni din țările Comunității Statelor Independente (CSI).

MOSCOVA, 11 mar – Sputnik, Lev Rîjkov. Potrivit Ministerului rus al Apărării, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, URSS a pierdut peste 27 de milioane de oameni. În ajunul aniversării celor 75 de ani de la Victorie, mișcarea civică „Voluntarii Victoriei” și Fundația pentru memoria comandanților Victoriei au decis să cinstească fiecare persoană decedată cu un „monument viu”.

В Кишиневе отметили 23 февраля - Sputnik Moldova
Politică
Complexul „Eternitate”, în stare deplorabilă: Prezintă pericol pentru vizitatori – Video

Din 18 martie până pe 22 iunie, prin eforturile voluntarilor și tuturor doritorilor, vor fi plantați 27 de milioane de arbori pe 10 mii de terenuri din Rusia. Acțiunii i se vor alătura și reprezentanții fostelor republici sovietice.

„Este foarte important că ni se vor alătura cetățeni neindiferenți din alte state”, a anunța președintele mișcării civice „Voluntarii Victoriei”, Olga Amelcenkova.

Potrivit ei, la acțiune ar urma să participe între 2,5 și 3 milioane de persoane.

„Nu ar fi corect să ne limităm doar la Rusia. Primim mai multe apeluri din alte țări – oamenii adresează întrebări despre detaliile acțiunii, care a devenit deja un eveniment internațional. În orice caz, majoritatea cetățenilor din republicile ex-sovietice ni s-au alăturat nouă”, a declarat vicepreședintele Rossotrudnicestvo, Aleksandr Radkov.

Radkov a menționat că principalii parteneri ai acțiunii în afara țării vor fi voluntarii. Informațiile despre locurile unde vor avea loc plantările arborilor vor putea fi obținute pe site-ul садпобеды2020.рф. 

Ședința grupului de lucru responsabil de organizarea și desfășurarea evenimentelor dedicate aniversării a 75-a a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei - Sputnik Moldova
Igor Dodon: Marș comun al Victoriei la Chișinău, de 9 Mai – Video

La ora actuală au fost rezervate oficial spații în Bișkek (Kîrgîzstan), Tiraspol (Republica Moldova) și Daugavpils (Letonia).

“Am discutat cu activiștii noștrii din afara țării. Firește, nu este întotdeauna posibil să sădim niște grădini, alei. Însă mulți au case proprii, grădini. Fiecare poate planta un copac în memoria unui erou. Sunt convinsă că acțiunea va deveni populară nu doar în statele CSI, dar și în alte țări”, a spus Olga Amelcenkova.

Ce fel de arbori vor planta voluntarii? Potrivit președintelui Fundației memoriei comandanților Victoriei, fiica mareșalului Ivan Konev, Natalia Koneva, una dintre variantele propuse ar fi arbuștii de liliac.

„Când unitățile noastre au pătruns în Europa, înflorea liliacul. Anul 1945 era un an „liliachiu”. La prima etapă, am fost ajutați de prietenii crescători de liliac, de urmașii faimosului crescător Leonid Kolesnikov. Împreună cu membrii fundației noastre, familiile comandanților, am plantat arbuști de liliac în regiunile unde s-au desfășurat luptele, unde strămoșii noștri au condus armata. Recent am plantat liliacul lui Kolesnikov în Treptower Park din Berlin”, a declarat fiica mareșalului.

Acțiunii i se vor alătura și activiști civici, sportivi, actori, muzicieni. Și-au confirmat participarea Vasili Lanovoi, Nikolai Rastorguev, Dmitri Guberniev, Oleg Gazmanov, Timur Bekmambetov, Iana Ciurikova, Nikita Vîsoțki și alții.

Fluxul de știri
0