Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sfaturile specialiștilor: Până nu ajungi să câștigi bani, nu vei înțelege valoarea lor

© Sputnik / Rodion ProcaDaniela Secinschii și Doru Curoșu
Daniela Secinschii și Doru Curoșu - Sputnik Moldova
Abonare
Inițiatorii unui curs de educație financiară pentru copii susțin: până nu ajungi să câștigi bani, nu vei înțelege valoarea lor. Aceștia au oferit câteva sfaturi practice pentru părinți în educarea unui comportament responsabil al copiilor lor față de bani.
Sfaturile specialiștilor: Până nu ajungi să câștigi bani, nu vei înțelege valoarea lor

Potrivit specialistului în dezvoltare personală și ex-președintelui Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova Doru Curoșu, bazele educației financiare trebuie însușite încă din copilărie, iar misiunea în educarea financiară a copiilor le revine părinților. Specialistul afirmă că până nu ajungi să câștigi bani, nu poți înțelege valoarea lor. Însă părinții trebuie să-i ajute pe copii să înțeleagă cât de important este să nu-i risipească pe lucruri inutile, să facă economii și să-i investească în propria dezvoltare.

În acest sens, Doru Curoșu a oferit câteva sfaturi importante de care, în opinia sa, trebuie să se ghideze părinții pentru a-i oferi cunoștințele necesare copilului în domeniul educației financiare.

"Rețeta principală este ca părinții să-și încurajeze copiii să citească și să învețe. Dacă nu le place nu trebuie să-i oblige. Sunt o mulțime de metode: jocuri educaționale bazate pe educație financiară,  bloggeri care pot fi urmăriți pe rețelele de socializare, jocuri interactive", a declarat în studioul Sputnik Moldova Doru Curoșu.

Cezara Dilevschi - Sputnik Moldova
Psiholog: Nu mai dați vina pe pedagogi, educați copiii până a merge la școală
Și specialistul în Finanțe și Business, Daniela Secinschii, susține că educația financiară este importantă în fiecare familie, iar părinții nu trebuie să evite discuțiile privind situația financiară cu copiii lor. În acest sens, Daniela Secinschii le recomandă părinților să manifeste răbdare și înțelegere și să-și implice odraslele în luarea deciziilor.

"Este important să-i învățăm pe copii să facă diferența între nevoie și dorințe. Părintele trebuie să fie un exemplu și un prieten pentru copii. Să cunoască diferența dintre așa-zisa alintare și recunoașterea meritelor", a subliniat ea.

De menționat că doar 18% dintre cetățenii noștri posedă un minim bagaj de cunoștințe financiare, fapt ce demonstrează că moldovenii nu cunosc semnificația unei alegeri responsabile, cum să-și economisească banii și cum să-i planifice.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0