Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldoveni blocați pe aeroportul din Roma: Iată ce a declarat unul dintre aceștia

© Sputnik / Miroslav RotariВзлетно-посадочная полоса
Взлетно-посадочная полоса - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulți Moldoveni care au zburat zilele trecute spre Italia nu sunt lăsați să părăsească aeroportul.

CHIȘINĂU, 11 mart – Sputnik. Cinci cetățeni ai Republicii Moldova sunt blocați pe aeroportul din Roma, Italia. Despre aceasta a anunțat președintele țării, Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit lui, persoanele respective au zburat spre Italia zilele trecute, dar nu au fost lăsate să părăsească aeroportul din cauza carantinei instituite în toată țara. Mai mult, aceștia nu se pot întoarce acasă din cauza suspendării tuturor zborurilor spre Chișinău.

Pentru a evita anumite situații neplăcute, șeful statului îndeamnă toți cetățenii să evite călătoriile în această perioadă. Mai mult, Dodon a pomenit și de cazurile când moldovenii recurg la diverse posibilități de a reveni în Republica Moldova,  

Оператор лаборатории, носящий защитное снаряжение, проводит испытания в исследовательской лаборатории  - Sputnik Moldova
Societate
Crește numărul cazurilor suspecte la coronavirus: Au fost prelevate 30 de probe

„Unii urcă din Italia în vapoare pentru a merge în Grecia și de acolo speră să ajungă în Republica Moldova. Nu vă aventurați în asemenea călătorii pentru că puteți ajunge în zone de tranzit unde veți sta în carantină și câte 14 zile”, spune Igor Dodon.

Nata Scobioală este printre cetățenii care au fost blocați în Italia. A zburat spre Roma pentru week-end și urma să revină acasă pe 9 martie, înainte ca să intre în vigoare suspendarea zborurilor. Dar s-a trezit în situația în care nu a mai putut zbura cître Republica Moldova. Nata spune că nu a primit de la autoritățile italiene nicio informație despre data la care vor fi reluate zborurile. Ca și mulți alți cetățeni, moldoveanca a reușit să părăsească aeroportul în aceiași zi.

„Nimeni nu a ținut pe nimeni. Erau unii mai nervoși care au ieșit din aeroport și au plecat. Am văzut că alții cumpărau bilete prin alte țări ca să ajungă în România. Prin Sofia, Budapesta etc. Nu era aglomerație și ceartă. Probabil, mulți au primit e-mail-uri despre anulare”, povestește moldoveanca blocată în Italia.

Оператор лаборатории, носящий защитное снаряжение, проводит испытания в исследовательской лаборатории  - Sputnik Moldova
Societate
Crește numărul cazurilor suspecte la coronavirus: Au fost prelevate 30 de probe

Nata Scobioală spune că s-a cazat la persoane cunoscute, la o distanță de aproximativ 130 de kilometri de capitala Italiei. Găzdele deja merg la muncă, dar trebuie să dețină un act cu semnătura șefilor care să confirme prezentarea la muncă.

„De obicei, aceste acte se verifică la ieșirea din localitate pentru că oamenii nu au voie să părăsească localitățile în care trăiesc. Toate localurile activează până la 18:00 și acolo nu se permite îmbulzeală”, ne-a mai povestit Nata Scobioală. 

De precizat că România a interzis tranzitarea teritoriului de către cetățeni care vin din zonele afectate de coronavirusul de tip nou.

În cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate a fost abordată și chestiunea aplicării sancțiunilor pentru cazurile de isterizare și dezinformare a populației. Cei care vor comite astfel de fapte vor fi trași la răspundere administrativă prin amenzi sau chiar răspundere penală.

Fluxul de știri
0