Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Crește numărul cazurilor suspecte la coronavirus: Au fost prelevate 30 de probe

© AFP 2024 / THOMAS SAMSONОператор лаборатории, носящий защитное снаряжение, проводит испытания в исследовательской лаборатории
Оператор лаборатории, носящий защитное снаряжение, проводит испытания в исследовательской лаборатории  - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova a convocat astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate în contextul securității împotriva noului coronavirus.

CHIȘINĂU, 11 mart – Sputnik. Republica Moldova este pregătită pentru a face față unui număr chiar și mai mare de 1000 de cazuri confirmate de infectare cu cocornavirus. Informația a fost făcută publică de președintele țării, Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

В Шереметьево усилили санитарный контроль в связи с коронавирусом   - Sputnik Moldova
O mamă cu trei copii, suspecți de contaminare cu coronavirus: Au venit de la Verona

Potrivit lui, în cadrul Consiliului au fost analizate patru scenarii. Primul scenariu, când este vorba de câteva cazuri confirmate, cel de-al doilea scenariu prevede pregătirea pentru un număr de până la 400 de persoane. Un alt scenariu prevede asigurarea condițiilor pentru un număr de până la 1000 de persoane, iar cel de-al patrulea presupune luarea de măsuri în cazul în care numărul persoanelor confirmate cu COVID-19 ar depăși cifra de 1000.

„Pentru scenariul doi la această etapă sunt pregătite instituțiile medicale cu locuri în spitale, suficient echipament medical și medici și personal care să asigure gestionarea crizei”, a precizat președintele.

Totodată, Consiliul i-a solicitat Ministerul Apărării să ofere sprijin logistic și spațiu, cum ar fi spitale pregătite pentru a face față crizei, în cazul scenariilor 3 și 4.

Valeriu Cebotaru - Sputnik Moldova
Coronavirus: Va afecta sau nu epidemia volumul exporturilor de vinuri moldovenești

Dodon a informat că numărul persoanelor suspecte de coronavirus a ajuns la 30. De la toate acestea au fost prelevate probe, iar rezultatele vor fi anunțate în cadrul unui briefing de presă susținut de ministrul Sănătății, la ora 16:00.

În cadrul ședinței s-a decis crearea unui Centru Unic de comandă în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, condus de președintele Republicii Moldova sau prim-ministru. Zilnic, vor avea loc ședințe de monitorizare a situației. Prima ședință va fi convocată astăzi la 16.30.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne și Poliția de Frontieră va întări controlul la punctele de trecere, cu identificarea mecanismului de introducere imediat în carantină, în special în cazul celor care vin din zonele afectate.    

„Fluxul de intrare în Republica Moldova a scăzut esențial. În ultimele 24 de ore, 19 mii de persoane au intrat pe teritoriul țării. Avem o scădere a fluxului de intrare, atât terestru cât și aerian, cu 30%”, a declarat șeful statului.  

O altă decizie care a fost luată în cadrul Consiliului Suprem de Securitate ține de completarea obligatorie a unor anchete speciale de către toți angajații instituțiilor de stat. Mai mult, același lucru se recomandă și pentru angajații din cele private. La fel, se va efectua verificarea tuturor instituțiilor publice privind igienizarea.

Liceu din Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Școlile și grădinițele din țară s-au închis: Ce fac părinții ai căror copii stau acasă

Igor Dodon, anunță că pentru a preveni cozile care se formează la oficiile poștale pentru primirea prestațiilor sociale, se examinează posibilitatea de a transmite pensia pentru bătrâni la domiciliu. 

Ce ține de panica moldovenilor care au luat cu asalt magazinele, Dodon spune că „nu există riscuri pentru securitatea alimentară”. În context, este creat un grup de monitorizare a prețurilor, condus de vicepremierul Sergiu Puscuța.

„Mulți agenți economici ar putea profita de această situație pentru a majora prețurile. Grupul condus de vicepremierul Pușcuța va monitoriza strict ceea ce se întâmplă cu prețurile în următoarea perioadă. Nu există riscuri privind asigurarea cetățenilor Republicii Moldova cu produse alimentare”, a adăugat Dodon.

De precizat, Republica Moldova dispune în momentul de față de 300 de teste  pentru depistarea coronavirusului, iar mâine în țara noastră vor ajunge alte 1000 de teste de la Organizația Mondială a Sănătății.

Fluxul de știri
0