Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Încă două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în Moldova

© AFP 2024 / THOMAS SAMSONОператор лаборатории, носящий защитное снаряжение, проводит испытания в исследовательской лаборатории
Оператор лаборатории, носящий защитное снаряжение, проводит испытания в исследовательской лаборатории  - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, informează despre noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus.

CHIȘINĂU, 10 mart – Sputnik. Încă două cazuri de infectare cu coronavirus în Republica Moldova au fost confirmate. Informația a fost făcută publică de ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit informațiilor, este vorba de doi maturi din cei zece suspecți despre care se anunța în această dimineață.

Пустая классная комната в начальной школе  - Sputnik Moldova
Educație
Procesul educațional va fi suspendat începând cu 11 martie

Cei doi sunt cetățeni moldoveni care au revenit din Italia, în vârstă de 60 de ani. Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, spune că cei doi pacienți, un bărbat și o femeie, suferă și de alte afecțiuni. Ambii sunt internați la spitalul „Toma Ciorbă” în stare de gravitate medie.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că bărbatul, originar dintr-un raion din sudul republicii, a fost timp de trei săptămâni la copii în Italia și a revenit în țară pe 1 martie. Pe cinci martie, acesta simțindu-se rău a recurs la autotratament și abia la data de 9 martie, după ce starea de sănătate s-a agravat, a apelat serviciul 112.

Femeia, revenită la fel din Italia, a stat la o prietenă timp de zece zile. A revenit acasă pe 26 februarie. Primele simptome de înrăutățire a stării de sănătate le-a resimțit pe data de 1 martie.

Распятие - Sputnik Moldova
Societate
Vor fi sau nu interzise slujbele bisericești: Decizia Mitropoliei Moldovei

„S-a adresat pentru asistență medicală. I-a fost prescris tratament și autoizolare la domiciliu. Femeia însă își administrează un alt preparat, își destabilizează starea de sănătate legată de problemele legate de tensiune. Cheamă ambulanța. Este internata la „Toma Ciorbă” și ca rezultat, în urma probelor prelevate, a fost constatată infecția cu coronavirus”, a declarat Dumbrăveanu.

În context, ministrul a făcut un apel către toți cetățenii care au revenit în ultimele 14 zile din Italia.

„Stimați cetățeni, este vorba de responsabilitatea fiecăruia dintre dumneavoastră. În momentul în care ați revenit din țările cu risc, vă rugăm să aplicați regimul de autoizolare. Contactați medicul de familie telefonic și evitați adresarea directă. Monitorizați starea de sănătate. În cazul problemelor de sănătate, apelați serviciul 112”, a îndemnat Viorica Dumbrăveanu.

În contextul răspândirii virusului, autoritățile au decis suspendarea procesului educațional în școli și grădinițe, pe parcursul săptămânii curente, dar și a săptămânii viitoare. În cazul instituțiilor de învățământ superior, fiecare instituție în parte decide asupra măsurilor de securitate, cum ar fi reducerea numărului de studenți într-o aulă sau reducerea numărului de ore. Nu este exclusă sistarea procesului educațional și în instituțiile de învățământ superior.

Fluxul de știri
0