Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Coronavirus în Moldova: Câte instituții medicale sunt pregătite să facă față situației

© AFP 2024 / LIONEL BONAVENTUREбутылка с водно-спиртовым дезинфицирующим средством для рук
бутылка с водно-спиртовым дезинфицирующим средством для рук - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții Punctului Focal Național au oferit informații despre gradul de pregătire a autorităților pentru a face față unui număr mai mare de contaminare cu coronavirus.

CHIȘINĂU, 10 mart – Sputnik. Patru instituții strategice sunt pregătite și deja preiau pacienții suspecți sau infectați cu noul coronavirus. Informația a fost făcută publică de șeful Direcției Asistență Medicală Spitalicească, Svetlana Lupu. 

Карантин в школах  - Sputnik Moldova
Societate
Măsuri drastice în școlile și grădinițele din Chișinău: Vor fi sau nu închise

Potrivit acestora, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” are o capacitate totală de 165 de paturi, Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii – 100 de paturi. La Spitalul Clinic Republican, care preia cazurile grave și extrem de grave, sunt 15 paturi de terapie intensivă, dintre care patru sunt cu boxe complet izolate. Alte cinci paturi de terapie intensivă sunt la Institutul Mamei și Copilului, care la fel preia cazuri grave și extrem de grave. Totodată mai sunt pregătite 20 de paturi pentru copii care prezintă forme grave de boală.

Alte 280 de paturi au fost identificate la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Toate sunt dotate cu echipamente necesare de protecție și vor putea fi puse la dispoziție în caz de necesitate.

O altă opțiune a fost anunțată de ministrul Viorica Dumbrăveanu.

„Mai este o instituție medicală în afara Chișinăului. În această instituție toate paturile sunt disponibile”, a menționat Dumbrăveanu.

Avion  - Sputnik Moldova
Societate
Alte două zboruri din Chișinău spre Italia, anulate: Detalii

Pe 7 martie, în Republica Moldova a fost confirmat primul caz de infectare cu COVID–19.  Este vorba de o femeie de 48 de ani, revenită din Italia.

Potrivit directorului Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, pacienta se simte mai bine.

„Timp de 24 de ore, starea ei este cu o ușoară îmbunătățire. Prima data s-a ridicat, a stat 10 minute și a luat masa singură. Totuși, parametrii biochimici arată o situație stagnantă, dar în linii generale este mai bine”, a precizat Ciubotaru.

Amintim că autoritățile au decis să anuleze toate acțiunile în masă, indiferent de tipul acestora.

Fluxul de știri
0