Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Acțiuni întreprinse în toate școlile din Capitală: Anunțul primarului Ion Ceban

© Sputnik / Aleksandr Kryazhev / Trecere la banca de fotografiiУченицы в школе села Алыгджер в Иркутской области
Ученицы в школе села Алыгджер в Иркутской области - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Primarul Capitalei, Ion Ceban, a anunțat care sunt acțiunile ce urmează a fi întreprinse în toate școlile din municipiul Chișinău, ca urmare a înregistrării în Moldova a primului caz de coronavirus.

CHIȘINĂU, 9 mart - Sputnik. Luni, în Capitală, a fost convocată o şedinţa extraordinară cu directorii instituţiilor medico-sanitare publice municipale, şefii Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate şi Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, în legătură cu declararea codului portocaliu de pericol de infecţie cu COVID-19.

Primarul Capitalei, Ion Ceban a anunțat care sunt acțiunile ce trebuie întreprinse pentru a preveni răspândirea infecţiei cu Coronavirus de tip nou.

”S-a dispus să se asigure comunicarea continuă între instituţiile medico-sanitare şi instituţiile de învăţământ pentru monitorizarea stării de sănătate a copiilor”, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Astfel, conducătorii instituţiilor medico-sanitare şi de învăţământ trebuie să asigure:

 1. Efectuarea triajului epidemiologic matinal în instituţiile de învăţământ;
 2. Examinarea copiilor/elevilor cu manifestări suspecte, asigurându-se izolarea şi supravegherea acestora până la sosirea părinţilor/tutorelui sau ambulanţei;
 3. Interzicerea exercitării funcţiilor de serviciu de către personalul cu simptome de gripă sau infecţii acute ale căilor respiratorii;
 4. Crearea condiţiilor de igienă personală, inclusiv spălatul pe mâini cu apă şi săpun, utilizarea prosoapelor de unică folosinţă şi dezinfectanţilor;
 5. Profilaxia epidemiologică a gripei, infecţiilor acute ale căilor respiratorii şi la infecţia cu Coronavirus de tip nou în edificii;
 6. Informarea tuturor elevilor, angajaţilor şi părinţilor despre măsurile de prevenire a infecţiei cu Coronavirus de tip nou;
 7. În caz de apariţie a focarelor de gripă şi infecţii respiratorii acute în instituţiile de învăţământ se vor informa imediat Centrul de sănătate publică, Direcţia generală asistenţă socială şi sănătate, Direcţia generală educaţie, tineret şi sport.
 8. La fel, se interzice organizarea deplasărilor, călătoriilor elevilor, studenților și angajaților din instituţiile de învățământ în afara țării.
 9. Rog ca toată lumea să fie responsabilă, astfel, vom avea grijă de propria sănătate și a celor din jur.

Una escuela - Sputnik Moldova
Coronavirus în Moldova: Popovici, despre prelungirea vacanței elevilor - este prematur
Anterior, directorii spitalelor au raportat despre pregătirea şi dotarea spațiilor speciale izolate. Totodată, a fost raportat despre respectarea Ordinului nr.188 din 26 februarie 2020 cu privire la realizarea acțiunilor privind reducerea riscurilor de răspândire a cazurilor de infecţie cu Coronavirus de tip nou.

Medicii de familie au anunțat că au contactat călătorii cursei Milano-Chişinău, în conformitate cu fişele epidemiologice, explicându-le recomandările generale pentru protejarea sănătăţii şi importanţa aflării în carantină timp de 14 zile.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre primul caz de infecție cu coronavirus în Republica Moldova la data de 8 martie. Este vorba despre o femeie, revenită din Italia, în vârsta de 48 ani. În prezent aceasta este izolată în boxa de reanimare în cadrul Spitalului Clinic Republican. Tot personalul medical care acordă asistență medicală pacientei are echipament de protecție individuală. Potrivit Ministrului Sănătății, femeia depistată cu infecția Coronavirus de tip nou se simte mai bine.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:|Facebook |Twitter |VK|Odnoklassniki |Instagram

Fluxul de știri
0