Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Coronavirus: Măsuri extraordinare anunțate de autorități: Restricții la tranzitarea țării

© Sputnik / Мирослав РотарьАэропорт
Аэропорт  - Sputnik Moldova
Abonare
După ședința de astăzi cu premierul și spicherul Parlamentului, președintele Dodon a declarat că vor fi luate măsuri extraordinare de prevenire a răspândirii noului coronavirus - tranzitarea țării de către cetățenii străini ar putea fi limitată.

CHIȘINĂU, 9 mart – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a spus după ședința cu conducerea de vârf a țării că nu au fost stabilite noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Sunt doar cazuri suspecte de contaminare. Întâlnirea de astăzi a fost dedicată integral măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Șeful statului a atenționat asupra câtorva aspecte importante. Astfel, el a spus că autoritățile fac tot posibilul pentru a identifica toate persoanele care au interacționat cu femeia bolnavă.

În acest context, el le-a mulțumit tuturor angajaților din sistemul medical implicați în acest caz ieșit din comun și care se expun unui risc enorm, dar și tuturor celor implicați în ”minimalizarea riscurilor pentru noi toți”.

”Lupta cu coronavirusul nu este lupta unei singure persoane sau a unui partid, ci este a întregii țări. Este un fals să ne imaginăm că doar Guvernul, de unul singur, va putea duce această luptă care depinde de responsabilitatea maximă a fiecăruia cetățean în parte”, a declarat Dodon.

El a făcut un apel către toți cei care se întorc din zonele afectate să anunțe de urgență medicului și să nu pună în pericol viața altor oameni cu care interacționează.

Președintele a spus în context că situația extraordinară necesită măsuri extraordinare. Și Guvernul urmează să ia astfel de măsuri de urgență.

Ученицы в школе села Алыгджер в  Иркутской области - Sputnik Moldova
Societate
Acțiuni întreprinse în toate școlile din Capitală: Anunțul primarului Ion Ceban
Astfel, toate persoanele care prin comportamentul lor lipsit de responsabilitate pun în pericol viața și sănătatea altor cetățeni vor răspunde conform legii, a atenționat Dodon. Mai mult decât atât, urmează să fie operate modificări în lege prin care să fie introduse prevederi ca persoanele ce nu completează sau completează eronat fișele medicale și care creează premeditat focare de răspândire a coronavirsului, să fie amendate sau chiar trase la răspundere penală.

Totodată, în contextul în care România a interzis toate zborurile în și dinspre Italia, va fi examinat un mecanism de siguranță și anume, tranzitarea țării de către cetățeni străini.

”Dacă România interzice zborurile din Italia, oamenii ar putea tranzita Moldova pentru ca să ajungă acasă, crescând riscurile pentru țara noastră”, a subliniat Dodon.

Astfel, deocamdată nu este luată în calcul suspendarea zborurilor, însă la o primă etapă va fi examinată posibilitatea ca accesul din țările în care există focare de coronavirus să le fie permis doar cetățenilor Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0