Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Panică din cauza coronavirusului în Moldova: Cum explică psihologii reacțiile oamenilor

© Sputnik / Rodion ProcaCezara Dilevschi
Cezara Dilevschi - Sputnik Moldova
Abonare
După ce Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a informat că în Republica Moldova a fost atestat primul caz confirmat de infectare prin coronavirus de tip nou, în rândul oamenilor s-a instalat panică.
Panică din cauza Coronavirusului în Moldova: Cum explică psihologii reacțiile oamenilor

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Cezara Dilevschi a explicat ce sunt atacurile de panică și de ce unii oameni manifestă această reacție, pe când alții rămân calmi.

Tulburarea de panică este una dintre formele anxietății clinice și se manifestă prin episoade frecvente de frică (anxietate, neliniște, agitație) foarte intense, care apar brusc și neașteptat.

"Creierul omului se teme de situații incerte. Avem informații contradictorii: unii spun că virusul este agresiv și sunt înregistrate multe cazuri fatale, alții că este o simplă răceală, dar mai agresivă. Cert este că  panica nu a ajutat pe nimeni să depășească anumite lucruri. Aceste sunt niște pericole imaginare, care încă nu s-au întâmplat și este un mare semn de întrebare dacă o să se întâmple", a subliniat Cezara Dilevschi.

Totuși sunt și moldoveni care își păstrează calmul. Psihologul spune că persoanele care suferă de o tulburare de anxietate sunt mai vulnerabile să dezvolte atacurile de panică.

"Pentru asemenea persoane orice pericol sau incertitudine este primită drept o catastrofă globală", a menționat Dilevschi.

În condițiile actuale, psihologul le recomandă cetățenilor să-și păstreze calmul și să dea dovadă de maturitate și responsabilitate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0