Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministrul explică: De ce pacienta cu coronavirus a fost plimbată de la un spital la altul

© Sputnik / Miroslav RotariViorica Dumbrăveanu Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
Viorica Dumbrăveanu Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că pacienta cu coronavirus a fost transferată la Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” pentru că starea ei de sănătate se agravase.

CHIȘINĂU, 9 mart - Sputnik. Ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, explică de ce pacienta infectată cu coronavirus a fost primblată dintr-o instituție medicală în alta. Potrivit ei, există mai multe spitale strategice care sunt pregătite să interneze pacienți infectați cu coronavirus. Chiar dacă această informație nimeni nu o cunoștea până astăzi. Ministrul dă asigurări că un ordin în acest sens a fost semnat în data de patru martie. 

Ученицы в школе села Алыгджер в  Иркутской области - Sputnik Moldova
Societate
Acțiuni întreprinse în toate școlile din Capitală: Anunțul primarului Ion Ceban

”Au fost foarte multe informații denaturate, inclusiv în presă, despre faptul de ce pacienta a fost transferată la Spitalul Clinic Republican. Am postat pe pagina ministerului. Și vreau încă o dată să aduc la cunoștință care sunt instituțiile strategice unde se plasează persoanele suspecte, inclusiv persoanele infectate cu coronavirus de timp nou. Spitalul strategic este ”Toma Ciorbă”, pentru copii care sunt cu forme ușoare/medii de îmbolnăviri dacă vorbim despre infecții respiratorii acute, gripă, coronavirus. Copii se plasează în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase. Încă o instituție strategică desemnată  este și Institutul Mamei și al Copilului care este pentru copii. În cazurile în care starea de sănătate a pacientului este gravă se determină ca și instituție strategică, reieșind din faptul că este terapie intensivă – Spitalul Clinic Republican. De aceia a fost realizat transferul acestei paciente și puteți vedea ordinul ministerului din data de 4 martie”, a precizat ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. 

Viorica Dumbrăveanu a vorbit și despre celelalte persoane care au călătorit cu avionul în care se afla femeia infectată cu coronavirus. Ministrul dă asigurări că starea de sănătate a acestora este monitorizată, doar că 14 persoane nu pot fi identificate pentru că au indicat date greșite în fișa epidemiologică. 

”Este vorba de 136 de persoane care trebuie și sunt monitorizate din Republica Moldova. Avem o dificultate la momentul actual pentru a identifica 14 dintre persoane care sunt menționate. 14 persoane nu au putut fi informate, identificate din cauza datelor eronate în fișele epidemiologice care sunt completate”, a precizat ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. 

Amintim că ieri o femeie care a ajuns în țara noastră din Italia a fost diagnosticată cu coronavirus. Femeia suferă de mai multe patologii.

În conformitate cu recomandărilor OMS și a normelor în domeniu național, pacienții adulți, depistați cu infecția coronavirus de tip nou, cu forme ușoare și medii, sunt tratați în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”, însă cei care prezintă complicații grave sunt internați la Spitalul Clinic Republican (SCR).

Pacienta respectivă  a fost internată primar în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”. Ulterior, odată cu agravarea stării de sănătate, aceasta a fost transferată în secția Reanimare și Terapie Intensivă a SCR. 

Fluxul de știri
0