Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Drumurile ce vor fi reparate din banii Fondului Rutier: Precizări oficiale

© Guvernul Republicii Moldova Drumul din satul Drăguşeni, comuna Rădeni, raionul Străşeni, reabilitat în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”
Drumul din satul Drăguşeni, comuna Rădeni, raionul Străşeni, reabilitat în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova” - Sputnik Moldova
Abonare
Conducerea Administrației de Stat a Drumurilor a prezentat detalii despre cheltuielile prevăzute în 2020 din Fondul Rutier. Cu resursele respective, unele drumuri vor fi reabilitate, dar este prevăzută și construcția de drumuri noi.

CHIȘINĂU, 9 mar – Sputnik. Premierul Ion Chicu a convocat luni, 9 martie, o ședință în care a fost examinat programul de repartizare a resurselor Fondului Rutier pentru drumurile publice naționale în 2020. Programul analizat în această ședință urmează a fi aprobat ulterior într-o ședință a Guvernului, potrivit unui comunicat oficial.

Prim-ministrul a inspectat lucrările de reabilitare a drumului Chișinău-Ungheni-Sculeni - Sputnik Moldova
Societate
Iată ce drumuri vor fi reparate în 2020: Listele prezentate de ministrul Usatîi

Potrivit informațiilor oferite de conducerea Administrației de Stat a Drumurilor, pentru 2020 sunt programate cheltuieli ale Fondului Rutier în valoare de 1 miliard 718 milioane 800 de mii de lei.

Peste 390 de milioane de lei vor fi direcționate pentru „lucrări la obiectivele de tranziție”, inclusiv construcția a 19 kilometri din drumul Chișinău – Orhei – Bălți și un segment din drumul R34 Hâncești – Leova – Cahul – Giurgiulești.

Alte aproape 509 milioane de lei vor fi alocați pentru proiecte noi, printre care 57 de km de drum Bălți – Criva, 44 km de drum R7 – Păscăuți – Călinești – Fălești – R16, 5 km din tronsonul Orhei – Bravicea și altele.

Premierul le-a solicitat responsabililor din Administrația de Stat a Drumurilor să creeze un mecanism eficient de supraveghere a tuturor șantierelor și să asigure o calitate înaltă a lucrărilor și materialelor folosite.

Sputnik a prezentat anterior lista drumurilor ce urmează a fi reparate și modernizate în anul 2020.

Gheorghe Curmei - Sputnik Moldova
De ce nu avem drumuri bune și unde s-au dus câteva miliarde de lei din Fondul rutier

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, actualmente 540 de kilometri de drumuri locale și naționale se află în proces de reabilitare sau de construcție. Pe parcursul anului 2020 urmează să demareze proiecte de reabilitare a altor 460 de kilometri de porțiuni de drum, pentru care vor fi anunțate licitații.

Modernizarea celor 460 de kilometri de porțiuni de drum la care va fi pornită munca în 2020 va necesita aproximativ 6,6 miliarde de lei, potrivit ministrului.

Din totalul menționat, costuri de peste 5 miliarde de lei vor fi acoperite din creditul promis de Federația Rusă, iar restul banilor vor fi acordați de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Mondială (BM).

Fluxul de știri
0