Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Am ajuns la un dezastru: Ordinul premierului Chicu dat specialiștilor din agricultură

© Sputnik / Evghenii PanasencoЗасуха
Засуха - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ion Chicu spune că am ajuns la un dezastru în domeniul mediului, câmpurile fiind pline de plastic și polietilenă. El le-a cerut specialiștilor din domeniu să facă inventarierea tuturor pădurilor și să lanseze campanii de plantare a fâșiilor forestiere.

CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Premierului Ion Chicu consideră că situația din domeniul mediului a ajuns într-o stare dezastruoasă și le-a cerut persoanelor responsabile să demareze o inventariere a pădurilor și să lanseze campanii de plantare a fâșiilor forestiere.

”În domeniul mediului am ajuns la un dezastru. Toate câmpurile sunt pline de plastic și polietilenă. Trebuie să întreprindem măsuri urgente pe domeniul colectării și procesării deșeurilor. Vă rog să faceți o inventariere a pădurilor și să lansați campanii de plantare a fâșiilor forestiere”, a declarat Chicu în cadrul ședinței Colegiului lărgit al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. 

Violeta Ivanov - Sputnik Moldova
Problema irigării, în vizorul savanților: Iată ce soluție au descoperit
În cadrul ședinței, ministrul Agriculturii, Ion Perju, a prezentat raportul de activitate a Ministerului pentru 2019, dar și prioritățile pentru 2020.

Printre cele mai acute probleme sunt insuficiența acută a specialiștilor, oportunitățile nefolosite de export a producției, restanțele la îndeplinirea angajamentelor din Acordul de Asociere, insuficiența stațiilor de irigare, lipsa infrastructurii de colectare și procesare a deșeurilor solide, cadrul normativ învechit și altele.

De asemenea, premierul a declarat că este nevoie de o schimbare în acest domeniu, care ar face țara mai puțin dependentă de importuri, subliniind că într-o perioadă foarte scurtă de timp, din Minister au plecat 49 de oameni.

”A fost o mare greșeală. E necesar să recrutăm cei mai buni specialiști, să eliminăm deficiențele fiscale, ca pe lanț să fie o cotă unică de TVA. Să determinăm investiții masive în irigare. Deși suntem o țară încă în mare parte agrară, nu suntem în stare să ne asigurăm. Ne bazăm pe import”.

Premierul a chemat specialiștii să depună dosarele pentru poziția de secretar de stat al MADRM responsabil de mediu.

Fluxul de știri
0