Aceasta este părerea avocatei Cristina Oglinda, care îi atenționează pe toți utilizatorii că pot avea "surprize" neplăcute, iar datele cu caracter personal ar putea fi violate de către răufăcători.
Jurista susține că și grupurile pe rețelele de socializare sunt deseori organizate ilegal. "Atâta timp cât o persoană nu își dă consimțământul de a fi parte la un grup privat, prezența lui este ilegală. Mesajele comerciale sau cele care ne îndeamnă de a fi parte la o acțiune de caritate este o altă sursă de ilegalitate. Cu părere de rău, "era digitală" evoluează fantastic de rapid încât legislația nu poate reglementa situațiile de conflict", a declarat avocata.
Un alt motiv pentru care tot mai mulți moldoveni ajung în fața instanței este defaimarea și calomnia adusă unor persoane prin postarile pe rețelele de socializare. "Anul trecut am avut patru cazuri. De regulă, judecătorii îi amendează pe cei care au adus prejudicii morale altor persoane. Însă trebuie să recunoaștem că procurorii întâmpină probleme serioase de a demonstra, de a oferi probe", susține Cristina Oglinda.
O altă problemă tabu al mediului online ar fi dezinformarea și manipularea persoanelor prin intermediul paginilor web. Chiar dacă legislația prevede clar că asemenea acțiuni sunt inadmisibile, puține dintre saituri sunt amendate.
Aflați cum răspunde avocata Cristina Oglinda la întrebarea dacă trebuie sau nu reglementat spațiul online după modelul televiziunilor și radiourilor.