CHIȘINĂU, 6 mar – Sputnik. Parlamentul a adoptat pe 6 martie, în două lecturi, un proiect de lege ce stabilește mecanismul prin care o parte din profitul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) va ajunge în Bugetul de Stat. Autor al proiectului este Guvernul.
„Dacă capitalul statutar constituie de la 4,0% până la 10,0%, din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, 50% din profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat la majorarea capitalului statutar, în modul prevăzut la art.19 alin.(3), iar 50% din profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat la venitul bugetului de stat; (...) Dacă capitalul statutar constituie mai mult de 10,0% din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat în întregime la venitul bugetului de stat”, dispune viitoarea lege.
În lectura a doua, proiectul a fost adoptat cu 52 de voturi exprimate de socialiști și democrați, în timp ce deputații din Blocul ACUM au criticat proiectul, iar cei din grupul Pro Moldova au anunțat că ar avea propuneri de îmbunătățire.
Potrivit argumentării din notele informative, prin acest proiect de lege se va obține „diminuarea presiunii financiare asupra bugetului de stat pe termen și lung a deservirii obligațiunilor de stat emise în 2016, prin instituirea unui nou mecanism de alocare a profitului disponibil pentru distribuire al Băncii Naționale a Moldovei la venitul bugetului de stat, în funcție de ponderea capitalului statutar în totalul obligațiunilor monetare ale Băncii Naționale a Moldovei”.
Fără această lege, nu ar fi posibilă direcționarea către Bugetul de Stat a unei părți din profitul BNM, a explicat deputatul socialist Vladimir Golovatiuc, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe. Prin această lege se dorește inclusiv „astuparea găurilor” lăsate în Bugetul central după „furtul miliardului”.
„Au fost furate 13 miliarde de lei, dar trebuie întoarse din Buget 24 de miliarde de lei”, a menționat Vladimir Golovatiuc. El a subliniat că proiectul are drept scop doar reducerea presiunii asupra Bugetului, iar de „recuperarea miliardului” se vor ocupa organele de drept. Până acum au fost recuperate peste 3 miliarde de lei, potrivit deputatului.
Deputatul socialist Vlad Bătrâncea a explicat simplu, într-o luare de cuvânt, că „din veniturile BNM vor fi compensate resursele pe care trebuie să le achite Guvernul dupa furtul miliardului și creditele date sub garantia statului” și că legea „nu este o decizie periculoasă”.
„BNM a participat la unele operatiuni ilegale si ea trebuie responsabilizată, să sprijine Bugetul de Stat”, a mai declarat Vlad Bătrâncea.
Deputații din Blocul ACUM, de opoziție, Alexandru Slusari, Dumitru Alaiba, Igor Grosu, Lilian Carp au apreciat între altele că președintele Igor Dodon și socialiștii ar încerca să adune capital politic prin acest proiect, prezentându-l ca având legătură cu „recuperarea miliardului”.
Mecanismul de direcționare a unei părți din profitul BNM către Buget nu este o noutate pentru Republica Moldova – a funcționat după anul 2000, dar a fost suspendat prin 2015, potrivit deputatului Igor Grosu.