CHIȘINĂU, 7 feb – Sputnik. La ora actuală, prin taxe și impozite, cetățenii moldoveni contribuie financiar la umplerea golului lăsat în Bugetul de Stat de autorii fraudei bancare. Președintele Igor Dodon a spus că o viitoare lege, care va fi coordonată și cu Fondul Monetar Internațional (FMI), ar urma să permită compensarea banilor furați din alte surse, nu doar din contul contribuabililor.
Datoria pusă pe seama Bugetului, ca urmare a fraudei bancare, este acum de peste 20 de miliarde de lei, iar noua lege ar urma să prevadă o posibilitate de reducere a acesteia cu vreo 5-6 miliarde de lei anual.
„Chestiunea cea mai importantă de care se ocupă Guvernul este cum să facem ca peste 20 de miliarde de lei puse pe spatele cetățenilor să fie excluse din Buget, să nu le plătim noi prin taxe și impozite”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei noi ediții săptămânale a proiectului său video „Președintele Răspunde”.
Precizăm că, în 2016, Guvernul Filip a transformat în datorie de stat creditele de urgență oferite de Banca Națională a Moldovei (BNM) celor trei bănci fraudate și care ulterior au fost lichidate. Banii acordați de BNM sunt întorși acum de contribuabili prin intermediul Bugetului public, datoria urmând să fie stinsă până în anul 2041.
Anual, vreo 600-700 de milioane de lei sunt prevăzuți în Bugetul de Stat pentru stingerea datoriei către BNM, potrivit lui Igor Dodon. Viitoarea lege, după cum a explicat președintele, ar permite și reducerea de mai multe ori a acestei sume.
Într-o a doua etapă, s-ar dori, potrivit lui Igor Dodon, identificarea unei surse din care să fie stinsă întreaga datorie, astfel încât povara să fie luată de pe umerii cetățenilor.
Dar, „mai întâi de toate, trebuie să-i găsim pe toți cei care au furat miliardul, să-i punem la pușcărie, iar banii să fie întorși”, a declarat Igor Dodon.
Președintele a menționat că până acum au fost întoarse „câteva miliarde de lei”, „unele persoane au fost condamnate, iar altele sunt în căutare internațională”.