Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Legea privind reducerea pedepsei pentru condiții precare de detenție va fi suspendată

© Sputnik / Miroslav RotariИсправительное учреждение
Исправительное учреждение  - Sputnik Moldova
Abonare
Un proiect de lege elaborat de Ministerul Justiției, care prevede reducerea pedepsii anumitor categorii de condamnați a fost votata astăzi în Parlament.

CHIȘINĂU, 6 mar – Sputnik. Norma legală privind reducerea pedepsei condamnatului deținut în condiții precare va fi suspendată. Un proiect lege elaborat de Ministerul Justiției și care prevede suspendarea aplicării de către instanțele de judecată a reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare de detenție, a fost votat în prima lectură de majoritatea deputaților. 

Potrivit secretarului de stat în cadrul Ministerului Justiției, Radu Foltea, care a prezentat proiectul de lege în fața deputaților a precizat că în cel mai scurt timp, Guvernul va prezenta un nou mecanism compensator perfecționat.

În cadrul ședinței Guvernului din 12 februarie, când proiectul de lege a fost avizat de miniștri, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a declarat că proiectul de lege este o urgență, în condițiile în care în Republica Moldova sunt deținute în jur de 6700 de persoane. Din acest număr, la dat de 28 februarie 2020, peste 5900 au depus cereri de reducere a pedepselor în condițiile instrumentului compensatoriu. Doar într-un an, de pe urma acestui mecanism au beneficiat peste 1700 de deținuți, care potrivit ministrului Justiției, sunt „persoane care reprezintă un adevărat pericol pentru securitatea statului”.

Исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Societate
Guvernul a aprobat anularea legii în baza căreia a fost eliberat Vlad Filat: Ce umează

Totodată, guvernul instituie, până în luna mai, moratoriu asupra aplicării mecanismului de reducere a pedepselor condamnaților deținuți în condiții precare, în condițiile instrumentului compensatoriu.

„Se propune suspendarea aplicării de către instanțele de judecată a reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare de detenție, până la data de 1 septembrie 2020, perioadă în care se va efectua o analiză comprehensivă în privința următoarelor aspecte: identificarea soluțiilor legislative în scopul înlăturării deficiențelor sesizate în procesul de implementare a remediului compensator, analiza practicii statelor în care se implementează remediul compensator, crearea mecanismului de evaluare și sistematizare a condițiilor materiale de detenție din instituțiile penitenciare”, este precizat în nota informativă a proiectului de lege elaborat de ministerul Justiției.

Vlad Filat - Sputnik Moldova
Societate
Vlad Filat rămâne în libertate

Potrivit directorului interimar al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Vladimir Cojocaru, judecătorii aplică formule diferite la calcularea termenelor de reducere a detenției.

„În unele decizii, o zi de arest preventiv în condiții proaste de detenție echivalează cu reducerea cu două zile a termenului de detenție, dar sunt și decizii unde pentru o zi de arest preventiv termenul detenției este redus cu trei zile”, a declarat Cojocaru în cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului.

De precizat, de aplicarea mecanismului compensatoriu a profitat și fostul premier Vlad Filat, condamnat în 2015 la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă. Acesta a fost eliberat înainte de termen, în decembrie 2019. Mecanismul compensatoriu a devenit funcțional începând cu 1 ianuarie 2019.

Fluxul de știri
0