Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nouă moțiune simplă de cenzură împotriva ministrului de Externe

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента
Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Abonare
Opoziția parlamentară a depus o nouă moțiune simplă de cenzură împotriva ministrului de Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi.

CHIȘINĂU, 6 mar – Sputnik. Opoziția parlamentară a depus o nouă moțiune simplă de cenzură împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi.

Sedinta Parlamentului - Sputnik Moldova
Politică
Ce i-a spus Zinaida Greceanîi lui Ilan Șor și de ce s-a indignat Maria Ciobanu

Textul moțiunii a fost prezentat de la tribuna centrală a Parlamentului de deputatul Dinu Plângău, din Blocul ACUM, Platforma DA. Direcția Juridică a Parlamentului urmează să prezinte un aviz asupra noii moțiuni de cenzură.

Între altele, prin moțiunea depusă este cerută prezentarea de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a unei „poziții clare cu privire la războiul de pe Nistru din 1992”.

În opinia deputaților din ACUM, politica externă a Republicii Moldova a fost afectată „dramatic de factorul politic care a deraiat de la făgașul integrării europene”.

În textul moțiunii este cerută prezentarea unei agendei clare cu privire la transpunerea în fapt a prevederilor Acordului de asociere RM-UE, dinamizarea negocierilor în problema transnistreană, în formatul „5+2”, elaborarea unui plan cu privire la retragerea armatei și munițiilor ruse.

Aureliu Ciocoi Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene - Sputnik Moldova
Cel mai sincer ministru de Externe: Aureliu Ciocoi ne spune când vom adera la UE

O primă moțiune simplă împotriva ministrului Aureliu Ciocoi a fost depusă în prima jumătate a lunii februarie de parlamentarii PAS și PPDA. Ministrului i-au fost reproșate niște declarații referitoare la rolul armatei ruse în războiul de pe Nistru. Ministrul s-a exprimat că Rusia a contribuit la încetarea conflictului armat. Ministrul Ciocoi a explicat ulterior că s-a referit la rolul Rusiei în misiunea de menținere a păcii de pe Nistru.

Biroul Permanent al Parlamentului a constatat atunci că moțiunea simplă împotriva lui Aureliu Ciocoi nu are niciun temei juridic, pentru că nu ține de politica ministerului, dar de aprecieri făcute de ministru personal. Astfel, moțiunea nu a fost admisă în procedură legislative, iar opoziția a blocat ulterior, în semn de protest, tribuna centrală din sala de ședințe a Parlamentului.

Fluxul de știri
0