Assad: Siria nu a întreprins acțiuni ostile împotriva Turciei - detalii

© Sputnik / Михаил Климентьев / Accesați arhiva multimediaРабочая встреча президента РФ В. Путина с президентом Сирии Б. Асадом
Рабочая встреча президента РФ В. Путина с президентом Сирии Б. Асадом - Sputnik Moldova
Abonare
Siria nu a comis nicio acțiune ostilă împotriva Turciei, a declarat președintele Republicii Arabe, Bashar al-Assad, citat de RIA Novosti.

CHIȘINĂU, 5 mart - Sputnik. Președintele Republicii Arabe, Bashar al-Assad, a declarat că Siria nu a întreprins niciun fel de acțiuni ostile împotriva Turciei.

"Ce acțiune ostilă - mare sau mică - a comis Siria împotriva Turciei? Nu există. Există căsătorii siriano-turce, există familii, există interese comune vitale. Această penetrare culturală reciprocă este stabilită istoric, de aceea este ilogic că ar trebui să existe un dezacord serios între ei și noi" - a spus președintele sirian într-un interviu acordat pentru Rossia 24, citat de RIA Novosti.

De asemenea, Bashar al-Assad îi consideră pe turci un popor fratern și a spus că nu este clar de ce trebuie să moară într-o țară străină.

Duminică, Ankara a demarat o nouă operațiune militară în nord-vestul Siriei - ”Scutul de primăvară”. Potrivit autorităților turce, operațiunea a fost o reacție de răspuns la atacul aerian asupra pozițiilor armatei turce, „care a curmat viața a 36 de militari turci în zona de descarcerare, pe 27 februarie”.

Vladimir Putin and German Chancellor Angela Merkel lay flowers at Tomb of the Unknown Soldier - Sputnik Moldova
Putin și Merkel au discutat despre tensionarea situației în Idlib - detalii

Erdogan a solicitat ajutor militar de la partenerul său american pentru a contracara regimul Assad. Damascul și Moscova, au reamintit în repetate rânduri că escaladarea situației în provincie a fost cauzată de acțiunile teroriștilor.

Anterior, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Turcia nu a putut îndeplinit mai multe obligații cheie pentru a soluționa problemele din jurul Idlib. În special, ea nu a desociat opoziția armată, care este pregătită pentru dialog cu guvernul în cadrul procesului politic, de teroriști.

Astfel, în memorandumul ruso-turc din 18 septembrie 2018, convenit în cadrul întrevederii dintre Vladimir Putin și Tayyip Erdogan la care s-a discutat despăre păstrarea status quo-ului pentru prezența armatei turce, dar cu condiția eliminării tuturor grupurilor radicale teroriste din zona Idlib, până la 15 octombrie 2018.

De asemenea, a fost stipulat că „se vor lua măsuri eficiente pentru a asigura încetarea ostilităților” în limitele acestei zone. Conform clauzei 7 din Memorandum urma ca zona să fie patrulată de trupe comune ruso-turce.

Fluxul de știri
0