Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin și Merkel au discutat despre tensionarea situației în Idlib - detalii

© Sputnik / Host photo agency / Accesați arhiva multimediaVladimir Putin and German Chancellor Angela Merkel lay flowers at Tomb of the Unknown Soldier
Vladimir Putin and German Chancellor Angela Merkel lay flowers at Tomb of the Unknown Soldier - Sputnik Moldova
Abonare
Cancelarul german Angela Merkel și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, au discutat la telefon despre reuniunea ruso-turcă ce urmează să aibă loc pe data de 5 martie, la Moscova.

CHIȘINĂU, 3 mar – Sputnik. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a purtat o discuție telefonică cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, în cadrul căreia părțile și-au exprimat speranța că reuniunea ruso-turcă, organizată la cel mai înalt nivel pe 5 martie la Moscova, va fi una productivă, anunță serviciul de presă al Kremlinului.

Totodată, administrația prezidențială menționează că discuția a avut loc la inițiativa părții germane.

“Au fost abordate problemele reglementării siriene, luând în considerare actuala agravare a situației în zona de deescaladare din Idlib. În aceste context, a fost exprimată speranța în productivitatea reuniunii ruso-turce la cel mai înalt nivel, care va avea loc pe 5 martie la Moscova”, este menționat în comunicatul Kremlinului.

Duminică, Ankara a demarat o nouă operațiune militară în nord-vestul Siriei - ”Scutul de primăvară”. Potrivit autorităților turce, operațiunea a fost o reacție de răspuns la atacul aerian asupra pozițiilor armatei turce, „care a curmat viața a 36 de militari turci în zona de descarcerare, pe 27 februarie”.

Чехословацкий учебно-боевой самолет Аэро Л-39 Альбатрос - Sputnik Moldova
Ultima oră: Turcia anunță că a doborât o aeronavă militară siriană în Idlib

Situația din Idlib s-a agravat după ce pe 27 februarie teroriștii grupării “Hay'at Tahrir al-Sham” au pornit o ofensivă de proporții asupra pozițiilor forțelor armate siriene. Armata Siriei a contraatacat. Potrivit Ministerului Apărării, în urma bombardamentelor au avut de suferit și militari turci, care de fapt nu trebuiau să se afle în acea zonă.

După atac, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a convocat Consiliul de Securitate. Vineri, consiliul NATO se va întruni pentru consultări în legătură cu situația din Siria, la solicitarea autorităților de la Ankara. Departamentul de Stat al SUA a declarat pentru agenția RIA Novosti că susține Turcia în calitate de aliat al NATO și “examinează toate variantele de sprijinire a Turciei în această situație de criză”.

Anterior, Lavrov a declarat că Turcia nu a respectat angajamentele asumate în privința provinciei Idlib. În special, aceasta nu a separat teroriștii de opoziția înarmată care este dispusă să dialogheze cu guvernul sirian.

Fluxul de știri
0