Berea artizanală se deosebește de cea industrială prin gustul specific, spuma densă și aspectul tulbure pe care îl are, care nu este un semn de alterare, ci indică un proces de fermentație continuă. Declarația aparține producătorului de bere artizanală Denis Buța și a fost făcută în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Sputnik Moldova.
Încercând să prezinte avantajele acestui produs, antreprenorul a făcut o analogie cu pâinea de casă și cea din comerț.
„Berea artizanală este nefiltrată, are un cu totul alt gust comparativ cu cea din comerț. E ca și cum am compara pâinea de casă cu cea din magazine”, spune denis Buța.
Aventura lui Denis Buța a început acum un an și jumătate, când a decis să deschisă o mică fabrică de producere a berii și un mic local pe lângă aceasta, pentru ca oamenii să poată savura bere proaspătă.
În toamna anului trecut, antreprenorul a aplicat la Programul de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+1, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întrepriderilor Mici și Mijlocii. Și pentru că a întrunit toate condițiile pentru a beneficia de susținere financiară, s-a ales cu un ajutor de 250 de mii de lei. Din banii primiți, antreprenorul intenționează să procure utilaje pentru extinderea afacerii.
„Dosarul l-am depus în noiembrie, iar recent am primit finanțarea. Acum pregătim utilajele pentru a produce berea într- cantitate mai mare. Astăzi, produc aproximativ o mie de litri de bere pe lună. Acum, cu finanțarea obținută de la ODIMM, voi putea să produc câte 40-50 de mii de litri pe lună, care-mi vor permite să ocup un anumit segment pe piața respectivă”, a menționat Denis Buța.
Omul de afaceri spune că nu îi este frică de concurența de pe piață, deoarece produsul său are ceea ce clienții nu pot găsi în berea din comerț – calitatea înaltă.
Până în prezent, prin programul “PARE 1+1” au fost instruiți 2410 antreprenori, iar 1623 de întreprinderi administrate de migranți sau rudele acestora de gradul întâi au beneficiat de granturi, fiind înființate circa 4 mii locuri de muncă.