Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Plan de acțiuni: Ce se va întâmpla cu moldovenii, dacă se vor îmbolnăvi de coronavirus

© AFP 2024 / MIGUEL MEDINACoronavirus
Coronavirus - Sputnik Moldova
Abonare
În contextul apariției focarelor de coronavirus în țările vecine România și Ucraina, Sputnik Moldova a aflat care este planul de acțiuni al autorităților din Moldova, în cazul în care și la noi se vor înregistra cazuri de îmbolnăvire.

CHIȘINĂU, 5 mar - Sputnik. Secretarul de stat al Ministerului Sănătății Marina Golovaci a explicat pentru Sputnik Moldova ce măsuri vor fi întreprinse de autorități în cazul în care în Republica Moldova se vor declanșa focare de coronavirus.

Plan de acțiuni: Ce se va întâmpla cu moldovenii, dacă se vor îmbolnăvi de coronavirus

 ”Testele se fac în cazul pacienților care au suspiciuni de coronavirus, atâta timp cât sunt efectuate analizele de laborator, aceștia se vor afla izolați în spital de profil infecțios și se vor întreprinde toate măsurile pentru a izola și a preveni răspândirea infecției. Dacă vom recepționa rezultat pozitiv de COVID-19, pacientul va continua să se află în spital, fie la Toma Ciorbă, fie la alt spital în cazul în care este o formă gravă, sau dacă este copil, el este internat la Spitalul clinic de boli contagioase pentru copii”, a precizat secretarul de stat.

Marina Golovaci a mai declarat că în cazul în care vor fi confirmate cazuri de coronavirus, vor fi inițiate anchete epidemiologice pentru persoanele care au intrat în contact cu pacientul. Informația va fi transmisă în regim de urgență către instituțiile medico-sanitare primare. ”Acești pacienți vor fi izolați la domiciliu și supravegheați foarte strict, zilnic, de către personalul medical”, a menționat secretarul de stat. 

Marina Golovaci susține că în prezent nu există un tratament cauzal împotriva COVID-19, ci doar simptomatic. 

”Tratamentul simptomatic este tot un tratament de susținere inclusiv a sistemului imunitar, pentru că se administrează și tratament antiinflamator și tratament hormonal și ventilație artificială a plămânilor în caz de necesitate. Pacientul nu este lăsat în drum”, afirmă secretarul de stat al Ministerului Sănătății. 

Funcționare a precizat că Ministerul Sănătății va respecta cu strictețe protocoalele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății. 

Лечение пациентов в центральной больнице города Ухань - Sputnik Moldova
A ajuns și în Ucraina: Primul caz confirmat de coronavirus chiar la hotarul Moldovei

”Noi avem Planul ”A”, pentru un număr estimativ de pacienți, a fost elaborat împreună cu experții OMS. Avem și Planul ”B”, dacă numărul pacienților va fi mai mare. Deja avem pregătite spitale care, în caz de necesitate, vor primi acești pacienți. Adică, noi suntem pregătiți și pentru un număr moderat de pacienți, dar și pentru un număr mai mare. Toți directorii de spitale sunt informați și pregătiți. Noi avem și instituții de rezervă pregătite în întregime. Vorbim de Spitalul Feroviarilor. În caz de necesitate, el totalmente va fi izolat și va primi doar pacienți cu coronavirus pentru a preveni răspândirea infecției”, a declarat Marina Golovaci.

Începând de ieri, se efectuează instruiri suplimentare ale medicilor clinicieni, care urmează să acorde asistența medicală eventualilor pacienți cu coronavirus. În cazul copilului de doi ani revenit din Italia, care a fost internat la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” cu tuse și febră nu s-a confirmat prezența în organism a virsului COVID-19.

Fluxul de știri
0