Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Intenția Guvernului de a lua banii de la Justiție în cazul „Gemeni” ar putea ajunge la CCM

© Sputnik / OsmatescoTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț spune că, în cazul în care Parlamentul va modifica Legea Bugetului de Stat pe dosarul „Gemeni”, s-ar putea întâmpla ca această rectificare să fie declarată neconstituțională.
Intenția Guvernului de a lua banii din justiție în cazul „Gemeni” ar putea ajunge la CC

Teodor Cârnaț spune că Guvernul va trebui să fie atent în gestionarea situației legate de dosarul pierdut la CtEDO pe cazul „Gemeni”, inclusiv la aspectul blocării sumei de 70 de milioane de lei din bugetul alocat pentru 2020 pentru sectorul justiției. Cârnaț crede că în acest caz lucrurile pe departe nu sunt clare, iar cineva ar putea să sesizeze Curtea Constituțională și să aibă câștig de cauză.

Весы Фемиды - Sputnik Moldova
Iată ce pensii vor ridica magistrații după indexare, în timp ce alții mor de foame
„Dacă va fi sesizată Curtea Constituțională, cei care o vor face ar putea avea câștig de cauză, iar rectificarea de buget ar putea fi declarată neconstituțională. Opinia mea este că nu poți motiva o rectificare de buget de un caz concret. La ora actuală, salariile judecătorilor sunt garantate prin mai multe hotărâri ale Curții Constituționale, există o jurisprudență vastă la acest capitol”, a punctat Teodor Cârnaț.

Premierul Ion Chicu a solicitat Ministerului Finanțelor blocarea sumei de 70 de milioane de lei din bugetul alocat pentru 2020 pentru sectorul justiției. Totodată,  Ministerul Justiției încearcă să identifice un mecanism de atragere la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de pierderea la CtEDO a dosarelor.

Fluxul de știri
0