Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Problema irigării, în vizorul savanților: Iată ce soluție au descoperit

© Sputnik / OsmatescoVioleta Ivanov
Violeta Ivanov - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Doctorul în științe geonomice Violeta Ivanov a studiat posibilitățile de obținere a apei din precipitații, pe teritoriul țării noastre, în scopul irigării. Cum a finalizat cercetarea?
Problema irigării, în vizorul savanților: Iată ce soluție au descoperit

Agricultorii folosesc pentru irigare apa din lacuri, râuri sau sonde. O parte dintre aceste surse sunt poluate, fapt care va afecta calitatea culturilor agricole, în următorii ani. Cel puțin asta estimează savanții care efectuează cercetări în domeniul mediului.

”Utilizarea apei din sonde nu este o soluție, dimpotrivă, va creea probleme ireversibile. Această apă are un nivel sporit de fluor și bor, care poate duce la degradarea culturilor agricole. De asemenea, în decurs de 10 ani există riscul să distrugem și solul”, a precizat Violeta Ivanov.

Doctorul în științe geonomice Violeta Ivanov a găsit o soluție pentru problema irigării din țara noastră. În decurs de opt ani, a studiat posibilitățile pe care le oferă relieful pentru crearea bazinelor de stocare a apelor din precipitații.

”Am făcut investigații la nivel de relief pentru a identifica posibilități de colectare a apelor din timpul ploilor și zăpezilor, în așa mod încât să intre în interacțiune cu apele subterane, să mențină acele acumulări naturale, ca să utilizăm această apă ulterior, în situații de secetă. Aceasta ne va permite să asigurăm agricultura cu apă de calitate”, a relatat Violeta Ivanov.

Savanții mizează că donatorii vor susține implementarea proiectului științific.

”Am făcut testări pentru 100 de acumulări. Am înaintat proiectul la mai mulți donatori. Mizăm mult pe implementarea sub formă de grant. Sperăm să reușim, deoarece agricultorii au nevoie de apă de calitate pentru a iriga culturile agricole”, a precizat Violeta Ivanov.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Fluxul de știri
0