Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Activist civic: Situația râului Bîc scăpată de sub control - Video

© Sputnik / Мирослав РотарьРека Бык
Река Бык - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Președintele asociației Ecodava, Igor Sîrbu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă organizate la Centrul de presă Sputnik Moldova că situația ecologică de pe râul Bâc este una care a scăpat de sub control.

CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Președintele asociației Ecodava, Igor Sîrbu, consideră că situația ecologică de pe râul Bâc este una care a scăpat de sub control.

”Putem să spunem ferm că situația râului Bâc a scăpat de sub control. Nimeni nu este interesat în soluționarea acestei probleme. Cu cât este mai mare localitate prin care trece, râul este mai poluat. El este transformat în râpă. Oamenii duc gunoiul acolo, în orașele mari, precum Călărași, Chișinău, Strășeni, Anenii Noi”, a declarat Igor Sîrbu, președintele asociației ”Ecodava”, în cadrul unei conferințe organizate la Centrul de presă Sputnik Moldova.

Activistul civic atrage atenția asupra faptului că această situație este caracteristică nu doar pentru râul Bâc, ci pentru toate râurile din țară. Potrivit lui, apa din râuri este poluată atât cu deșeuri solide, cât și cu deșeuri lichide și se cheltuiesc sute de milioane de lei pentru ameliorarea situației, bani care sunt cheltuiți în zădar.

”Este foarte dureros că această practică de a câștiga granturi pentru ameliorarea situației pentru apă și canalizare este irosită în zădar. Am făcut un studiu în care am cercetat zeci de stații de epurare care trebuiau să fie modernizate și în prezent nu avem nicio stație de epurare în toată țara care să funcționeze normal”, a mai declarat Sîrbu.

Засуха - Sputnik Moldova
Am ajuns la un dezastru: Ordinul premierului Chicu dat specialiștilor din agricultură
El a subliniat că s-au adresat autorităților de resort de mai multe ori, privind redresarea situației, însă deocamdată situația rămâne neschimbată. Totodată, Sârbu a declarat că deși avem legi care prevăd protecția acestor arii, totuși mecanismele de punere în aplicare a legilor nu funcționează.

Totodată, activistul a precizat că ”această problemă nu ține doar de Minister, de primari, de organizații non-guvernamentale, ține de fiecare dintre noi, de cetățenii care simt pe pielea lor consecințele acestei probleme”.

Râul Bâc are o lungime de peste 155 de kilometri și trece prin 30 de localități, reunite în 15 unități teritorial-administrative, în care locuiesc peste 50 de mii de oameni, circa 20 de mii de gospodării. Suprafața totală a acestui teritoriu este de 26 de mii de hectare.

Fluxul de știri
0