Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Procedura de alegere a președintelui ar putea fi din nou schimbată? Răspunsul lui Țurcan

© Sputnik / Miroslav RotariVladimir Țurcan
Vladimir Țurcan - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Curții Constituționale Vladimir Țurcan a fost invitat la emisiunea ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova și a fost întrebat dacă este posibilă revenirea la procedura de alegere a președintelui de către Parlament, așa cum a fost până în 2016.

CHIȘINĂU, 4 mar - Sputnik. Președintele Înaltei Curți, Vladimir Țurcan, a declarat în Studioul Sputnik Moldova că în prezent pe agenda Curții Constituționale nu există nicio sesizare privind schimbarea procedurii de alegere a președintelui țării. 

”Însăși Curtea din oficiu nu are dreptul constituțional să inițieze examinări ale problemelor care frământă societatea, doar în baza sesizărilor poate face acest lucru”, a precizat Țurcan.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Trei ani de mandat: De ce obstacole s-a lovit Igor Dodon în calitate de președinte - Video

Totuși, dacă un grup de deputați ar face o sesizare în acest sens la Înalta Curte, nu se va reuși modificarea Constituției până la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. 

”Există termen constituțional. Dacă un deputat vine la Curtea Constituțională și cere revizuirea modalității de alegere a președintelui țării, Înalta Curte are un termen de șase luni ca să examineze și să prezinte avizul asupra proiectului de modificare a Constituției, apoi proiectul împreună cu acest aviz al Curții se înregistrează la Parlament. După înregistrare, trebuie să treacă șase luni pentru ca inițiativa de modificare a Legii Supreme să poată fi examinată în plenul Legislativului”, a precizat Vladimir Țurcan.

În aceste condiții, chiar dacă în viitorul apropiat va fi făcută o sesizare privind modificarea procedurii de alegere a președintelui țării, nu se va reuși modificarea Constituției până la alegerile prezidențiale programate pentru toamna acestui an. 

Fluxul de știri
0