Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Motivul pentru care PD ezită să constituie o majoritate parlamentară cu PSRM

© Sputnik / Rodion ProcaCorneliu Ciurea
Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova
Abonare
Partidul Democrat a susținut Guvernul Chicu, executiv propus de Partidul Socialiștilor și aprobat de șeful statului, Igor Dodon. Ce-i împiedică pe democrați să facă o majoritate parlamentară cu PSRM?
Motivul pentru care PD-ul ezită să facă o majoritate parlamentară cu PSRM

Partidul Democrat se află într-o poziție dificilă, motiv pentru care ezită să formeze o majoritate parlamentară cu PSRM. Potrivit analistului politic Corneliu Ciurea, astăzi, când o parte a Partidului Democrat și-a anunțat plecarea, o decizie privind formarea unei alianțe cu PSRM i-ar costa mult pe democrați. Mai exact, formațiunea ar pierde votul electoratului de dreapta, care ar emigra la grupul Candu, desprins recent de PDM.

„Mulți alegători ai PD-ului sunt, fie de dreapta, fie de stânga. Asocierea PD-ului cu PSRM este salutară pentru alegătorii de stânga ai PD-ului, dar pentru o parte din alegătorii cu viziuni de dreapta, această asociere ar fi o problema, lucru știut de conducerea PDM și am văzut poziția dlui Filip, care este foarte precaut în afirmații, motiv pentru care spune că nu poartă negocieri cu socialiștii”, a declarat Corneliu Ciurea.

Potrivit analistului politic, poziția PD-ului este de înțeles, doar că soluția aleasă nu rezolvă problema.

Ian Lisnevschi - Sputnik Moldova
Instabilitatea politică – scenariu sau întâmplare: Ce crede sociologul Ian Lisnevschi
„PD-ului evită să facă o coaliție cu PSRM anume pentru a nu-i deranja pe alegătorii care au viziuni de dreapta. Este o viziune politică de înțeles, dar aceasta este doar o soluție de moment, care amână acel moment. Când va fi luată decizia finală, pe de o parte, PD-ul va avea de câștigat, pentru că va obține accesul la guvernare, iar pe de altă parte va avea de pierdut. Orice decizie politică în aceste condiții aduce și avantaja, dar și pierderi”, spune analistul politic Corneliu Ciurea.

Cert este că odată cu ieșirea grupului Candu, situația PD-ului s-a înrăutățit și mai mult.

„Ieșirea grupului Candu îi țintește pe alegătorii de dreapta ai PD, iar democrații, în formula actuală, nu vor să piardă acești alegători de dreapta”, conchide Corneliu Ciurea.

Amintim că săptămâna trecută un grup format din șase democrați au anunțat părăsirea partidului. Din acest grup fac parte deputații Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici și Grigore Repesciuc. Aceștia acuză conducerea Partidului Democrat de faptul că negociază o coaliție cu Partidul Socialiștilor, acțiuni care vor stagna dezvoltarea și apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Acuzații respinse de conducerea PD.

Cert este că cei șase au anunțat formarea grupul parlamentar ”Pro-Moldova”, care urmează să pună bazele unui nou partid politic, de centru-dreapta. Mai mulți membri și activiști ai Partidului Democrat din teritoriu au anunțat deja că se alătură grupului ”Pro-Moldova”.

Fluxul de știri
0