Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Indemnizații pentru copiii fără ocrotire părintească, care își continuă studiile

© Depositphotos.com / Petro FeketaУченики в классе на уроке, архивное фото
Ученики в классе на уроке, архивное фото - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Un proiect de hotărâre care vine să rezolve problema acordării indemnizaţiilor pentru o anumită categorite de copii și tineri a fost aprobată astăzi de Guvern.

Centru de plasament pentru copii or.Ștefan Vodă  - Sputnik Moldova
Societate
În 2020 crește indemnizația unică la plasament: Câți bani dă Guvernul
CHIȘINĂU, 4 mar – Sputnik.Copiii cu statut de copil rămas temporar sau permanent fără ocrotire părintească, precum și cei care până la împlinirea vârstei de 18 ani deţineau acest statut și care își continuă studiile, începând cu nivelul de învățământ profesional tehnic secundar, urmează să beneficieze de indemnizații pentru continuarea studiilor.

Un proiect de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor pentru unele categorii de copii și tineri a fost votat astăzi de Cabinetul de Miniștri. Astfel, indemnizațiile pentru copiii și tinerii vizați vor fi reglementate după cum urmează;

  • indemnizația unică la absolvirea școlii de tip internat – 5 mii de lei
  • indemnizația lunară pentru întreținere - se achită lunar la nivelul minimului de existență
  • indemnizația lunară pentru locațiunea locuinței – 500 de lei lunar
  • indemnizația unică pentru efectuarea cercetărilor, editarea tezei și lucrării de diplomă în ultimul an de studii – 500 de lei.

Totodată, a fost unificată și a fost stabilit cuantumul indemnizaţiei unice la absolvirea instituţiei de învăţământ, care constituie 10 mii de lei.

Potrivit propunerilor din proiect, începând cu 1 ianuarie 2021 circa 1254 de elevi/studenţi vor beneficia de indemnizaţii lunare pentru întreţinere în cuantum de 2198,8 de lei - în cazul elevilor/studenţilor cu vârsta de până la 18 ani și 2028,3 de lei - în cazul elevilor/studenţilor cu vârsta mai mare de 18 ani.

Noul proiect vine să stabilească dreptul de a beneficia de indemnizaţii inclusiv pe perioada vacanţelor, cu excepţia ultimului an de studii, pentru care indemnizaţia se stabileşte până la finalizarea sesiunii de examene.

Prevederile prezentului proiect de Hotărâre vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2021.

Fluxul de știri
0