Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât de stabile sunt băncile din Moldova, de câți bani dispun și cum acordă credite

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Băncile nu sunt prea interesate să câștige noi clienți, contând pe banii ce le sunt garantați din contractele cu statul. Dacă în 2019 am înregistrat un record la credite, volumul de împrumuturi din 2020 nu mai este la fel de impresionant.

CHIȘINĂU, 3 mar – Sputnik. Sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova este unul stabil, care nu provoacă îngrijorări, a apreciat expertul economic Alexandru Muravshi în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la centrul de presă Sputnik Moldova.

Девушка в парке - Sputnik Moldova
Moldovenii și creditele-capcană: Oamenii își înmulțesc problemele, în loc să le rezolve

Reversul negativ al situației este că, după ce a fost stabilizat, sistemul bancar a devenit „o oază liniștită”, a spus expertul. Actualmente, băncile sunt „supraîncărcate cu lichidități”, însă nu luptă să câștige clienți capabili să ia credite, cum ar fi firesc, dar contează pe banii ce le vin de pe urma contractelor încheiate cu statul, a explicat Alexandru Muravschi.

Bunăoară, „Prima Casă” este un program de pe urma căruia băncile au bani garantați, pentru că o parte a creditelor sunt întoarse de către stat.

„Băncile sunt pline cu lichidități, dar banii nu lucrează, nu fac alți bani”, a sintetizat Alexandru Muravschi.

Menționăm, în context, că în 2019, portofoliul de credite a atins cel mai mare nivel din întreaga istorie de creditare a Republicii Moldova, ajungând la 37 de miliarde de lei. În principal, persoanele fizice au revigorat atât de mult piața creditelor, dar pe unele sectoare, cum ar fi agricultura și construcțiile, au contractat mai multe împrumuturi și persoanele juridice, menționa, solicitat de Sputnik Moldova, expertul economic Roman Chircă.

În 2018-2019, persoanele fizice au contractat de câteva ori mai multe credite decât în anii anteriori. Moldovenii s-au împrumutat mai mult de la bănci pentru a-și îmbunătăți nivelul de trai: au cumpărat imobile, mașini, diverse instalații și aparataje pentru gospodărie.

În 2020, numărul de credite contractate nu mai este la fel de impresionant.

Creditele acordate de bănci în ianuarie 2020

În luna ianuarie 2020, băncile comerciale au acordat credite noi în valoare totală de 2,2 miliarde de lei, în creștere cu 5,5% față de luna ianuarie a anului 2019.

Bloc de locuit în Chișinău - Sputnik Moldova
Ce cumpără moldovenii: Sectorul economic care înflorește – Video

„Creșterea înregistrată este mult inferioară față de saltul cu 24,7% înregistrat în perioada similară a anului trecut, dar reprezintă o reușită prin faptul că cifrele anului curent fac referire la o bază de raportare mai mare”, comentează expertul economic Viorel Gîrbu într-o analiză publicată pe infodebit.md.

Expertul constată și o tendință nouă: dacă în anul 2019 cel mai mare ritm de creștere a fost determinat de creditarea în lei moldovenești, în ianurie 2020 cel mai mult a sporit creditarea în valută străină.

Viorel Gîrbu sintetizează și informația referitoare la dobânzile practicate anul acesta de bănci. Astfel, rata medie ponderată a dobânzii pentru creditele oferite în moneda națională în mărime de 8,35 puncte procentuale (p.p.) a înregistrat pe durata lunii ianuarie 2020 o creștere nesemnificativă, de 1 p.p. de bază, față de datele lunii ianuarie 2019, fiind în același timp în scădere cu 3p.p. de bază față de valorile lunii decembrie 2019.

În cazul creditelor oferite în valută străină, rata medie ponderată a dobânzii s-a diminuat cu 14 p.p. de bază față de situația din luna decembrie 2019 și cu 15p.p. de bază față de situația din ianuarie 2019.

Fluxul de știri
0