Ultima oră: Turcia anunță că a doborât o aeronavă militară siriană în Idlib

CC BY-SA 2.0 / Sergey Vladimirov / Vyazma L-39Чехословацкий учебно-боевой самолет Аэро Л-39 "Альбатрос"
Чехословацкий учебно-боевой самолет Аэро Л-39 Альбатрос - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Apărării din Turcia a anunțat despre doborârea unei aeronave militare siriene L-39 în regiunea Idlib.

CHIȘINĂU, 3 mart - Sputnik. Ministerul turc al Apărării a anunțat că a doborât un avion de luptă de model L-39, care aparține forțelor siriene. Televiziunea de stat siriană a confirmat aceste informații, fără a oferi însă mai multe detalii, informează RIA Novosti.

Duminică, Ankara a demarat o nouă operațiune militară în nord-vestul Siriei - ”Scutul de primăvară”. Potrivit autorităților turce, operațiunea a fost o reacție de răspuns la atacul aerian asupra pozițiilor armatei turce, „care a curmat viața a 36 de militari turci în zona de descarcerare, pe 27 februarie”.

Întâlnirea șefului MAE al Rusiei , Serghei Lavrov cu mareșalul libian Khalifa - Sputnik Moldova
Rusia
Lavrov: Siria are tot dreptul să lupte cu teroriștii în Idlib

Anterior, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Turcia nu a putut îndeplinit mai multe obligații cheie pentru a soluționa problemele din jurul Idlib. În special, ea nu a desociat opoziția armată, care este pregătită pentru dialog cu guvernul în cadrul procesului politic, de teroriști.

Astfel, în memorandumul ruso-turc din 18 septembrie 2018, convenit în cadrul întrevederii dintre Vladimir Putin și Tayyip Erdogan, unde s-a discutat despăre păstrarea status quo-ului pentru prezența armatei turce, dar cu condiția eliminării tuturor grupurilor radicale teroriste din zona Idlib, până la 15 octombrie 2018.

De asemenea, a fost stipulat că „se vor lua măsuri eficiente pentru a asigura încetarea ostilităților” în limitele acestei zone. Conform clauzei 7 din Memorandum urma ca zona să fie patrulată de trupe comune ruso-turce.

Fluxul de știri
0