Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov: Siria are tot dreptul să lupte cu teroriștii în Idlib

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaÎntâlnirea șefului MAE al Rusiei , Serghei Lavrov cu mareșalul libian Khalifa
Întâlnirea șefului MAE al Rusiei , Serghei Lavrov cu mareșalul libian Khalifa - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Forțele armate au tot dreptul să lupte cu grupările teroriste în provincia Idlib, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

CHIȘINĂU, 28 feb – Sputnik. Armata siriană are tot dreptul să lupte cu teroriștii în Idlib, Moscova nu poate să-i interzică, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

“Drept răspuns la încălcarea continuă a regimului de încetare a focului în interiorul zonei din Idlib, armata siriană are tot dreptul să răspundă, lichidând teroriștii. Nu-i putem interzice armatei siriene să-și îndeplinească atribuțiile care se conțin în rezoluția Consiliului de Securitate al ONU cu privire la lupta nemiloasă și fără de compromisuri cu terorismul, în toate formele și manifestările lui”, a spus Lavrov în cadrul unei conferințe de presă organizată după întrevederea cu ministrul Afacerilor Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn.

Situația din Idlib s-a agravat după ce pe 27 februarie teroriștii grupării “Hay'at Tahrir al-Sham” au pornit o ofensivă de proporții asupra pozițiilor forțelor armate siriene. Armata Siriei a contraatacat. Potrivit Ministerului Apărării, în urma bombardamentelor au avut de suferit și militari turci, care de fapt nu trebuiau să se afle în acea zonă.

Ситуация в населенном пункте ад-Дейр аш-Шаркий в Сирии - Sputnik Moldova
Moscova, despre incidentul cu militarii turci în Idlib

Drept urmare, au decedat 33 de militari turci, iar peste 30 au fost răniți. După primirea informației despre victime, partea rusă a întreprins măsuri de încetare a focului de către armata siriană, fiind asigurată evacuarea celor decedați și răniți pe teritoriul Turciei. Ministerul Apărării al Rusiei a subliniat că aviația rusă nu a fost utilizată în această regiune.

După atac, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a convocat Consiliul de Securitate. Vineri, consiliul NATO se va întruni pentru consultări în legătură cu situația din Siria, la solicitarea autorităților de la Ankara. Departamentul de Stat al SUA a declarat pentru agenția RIA Novosti că susține Turcia în calitate de aliat al NATO și “examinează toate variantele de sprijinire a Turciei în această situație de criză”.

Serviciul de pază al Ambasadei Ruse în Turcia, la adresa căruia au fost expediate amenințări, a primit întăriri, securitatea fiind asigurată de trupele cu destinație specială ale poliției.

Anterior, Lavrov a declarat că Turcia nu a respectat angajamentele asumate în privința provinciei Idlib. În special, aceasta nu a separat teroriștii de opoziția înarmată care este dispusă să dialogheze cu guvernul sirian.

Fluxul de știri
0