Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Zeci de milioane de lei din Fondul Ecologic Național au rămas nevalorificate: Iată motivul

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaОмская ТЭЦ-5
Омская ТЭЦ-5 - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi s-a desfășurat ședința extinsă a Colegiului Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în care s-a discutat despre problemele din domeniu.

CHIȘINĂU, 3 mar - Sputnik. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a vorbit în cadrul ședinței de astăzi despre problemele cu care se confruntă ramurile pe care le gestionează.

Oficialul a declarat că aproximativ 80 de milioane de lei din Fondul Ecologic Național au rămas nevalorificate anul trecut din cauza unor dificultăți la efectuarea achizițiilor publice. 

Ion Chicu la Ștefan Vodă - Sputnik Moldova
Asigurările în agricultură sunt la un nivel foarte slab: Ion Chicu a convocat o ședință
Deputaţii din cadrul comisiei parlamentare de profil susțin că resursele trebuie să fie repartizate mai eficient.

”Regretabil este faptul că nu a fost valorificat tot Fondul Ecologic Național - sunt proiecte în valoare de peste 3 miliarde de lei, dar 80 de milioane de lei au fost nevalorificate. Politicul își pune amprenta. O oportunitate este revenirea la crearea unei entități separate pentru finanțarea proiectelor de mediu”, a declarat vicepreședintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, fostul ministru al Agriculturii Nicolae Ciubuc. 

Banii care au fost nevalorificați trebuiau să ajungă în spațiul rural pentru implementarea proiectelor de aprovizionare cu apă a locuitorilor. 

Ministrul Agriculturii a mai declarat că sectorul de procesare a producției agroalimentare se află în declin- de la câteva zeci de întreprinderi de acest fel, Moldova are acum doar șapte fabrici de profil. 

”Moldova, dintr-o țară agrară, s-a transformat într-o țară exportatoare de materie primă și încă la un preț derizoriu”, a declarat Ion Perju.

Există probleme și în sectorul zootehnic unde producția a scăzut anul trecut cu 7% în comparație cu 2018. Potrivit ministrului, o gestionare corectă a acestui sector ar putea să oprească degradarea terenurilor agricole. 

Fluxul de știri
0