Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sfaturi duhovnicești: Cu ce gânduri trebuie să începem Postul Mare

© Sputnik / OsmatescoEgumena Daniela Mereuță
Egumena Daniela Mereuță  - Sputnik Moldova
Abonare
Din 2 martie, creștinii ortodocși din Moldova au intrat în Postul Mare. Preacuvioasa maică stareță Egumena Daniela Mereuță (Maica Daniela) ne spune cum trebuie să ne comportăm în această perioadă cu noi înșine și față de cei din jur.
Sfaturi duhovnicești: Cu ce gânduri trebuie să începem Postul Mare

În acest an, Postul Paștelui, numit de credincioși Postul Mare, a început pe 2 martie și se va încheia pe 18 aprilie. Postul Paștelui este cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an.

Распятие  - Sputnik Moldova
Societate
Ce riscăm dacă nu postim: Explicațiile unui preot ortodox - Video
În această perioadă, creștinii urcă de bună voie, cu smerenie și pocăință, treptele care îl apropie de Dumnezeu. Odată cu postul, începe și anevoiosul drum spre mântuire, transformând ispitele în virtuți.

Preacuvioasa maică stareță de la Mănăstirea "Învierea Domnului" de lângă Briceni, Egumena Daniela Mereuță (Maica Daniela), spune că pentru a ne proteja de răul care ia multe chipuri în viața noastră trebuie să postim și să ne rugăm în același timp.

"Postul Mare este o primăvară a sufletului. Sufletul omului ajunge atât de îndurerat uneori încât se aseamănă unui ulcior care a căzut și s-a spart. Creștinul trebuie să reușească să strângă aceste cioburi și să-i ducă măcar o picătură de apă cuiva ca să-i potolească setea", a explicat ea.

De asemenea, Maica Daniela a menționat faptul că în Postul Mare creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin înfrânarea de la alimente de dulce. Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se înalțe sufletește prin rugăciune însoțite de fapte bune, să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă ca postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0