Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum vor vota moldovenii din stânga Nistrului și diasporă la prezidențiale - Detalii

© Sputnik / Miroslav RotariЦИК
ЦИК  - Sputnik Moldova
Abonare
Locuitorii din stânga Nistrului, dar și cetățenii aflați peste hotare care intenționează să participe la alegerile prezidențiale din toamna acestui an, se pot deja înregistra prealabil.

CHIȘINĂU, 3 mar - Sputnik. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, înregistrarea prealabilă poate fi făcută pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului. 

Ion Jigău - Sputnik Moldova
Iată cine ar putea fi contracandidatul lui Sandu și Dodon la alegerile prezidențiale
De asemenea, alegătorii care își vor schimba decizia, au dreptul să anuleze înregistrarea efectuată anterior, cu cel târziu 25 de zile înainte de ziua alegerilor. Astfel, oamenii sunt îndemnați să completeze formularul de înregistrare on-line, la rubrica„Înregistrare prealabilă”.

Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Republicii Moldova. Înregistrarea prealabilă nu prevede excluderea cetățenilor din lista electorală unde își au domiciliu. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în țară, aceasta va putea vota conform domiciliului. 

Comisia promite că va asigura prelucrarea datelor alegătorilor care au solicitat înregistrarea prealabilă și va respecta datele cu caracter personal. Informațiile despre cetățenii înregistrați nu vor fi transmise altor autorități și nici nu vor fi publicate într-un alt scop. Informațiile vor fi utilizate doar pentru a verifica autenticitatea datelor despre alegător, a explicat CEC. 

Înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării în ziua alegerilor și al alegătorilor din localitățile din stângă Nistrului. În așa mod, CEC va putea stabili secţiile de votare suplimentare și va determina numărul estimativ al buletinelor de vot care urmează să fie distribuite acestora. 

Fluxul de știri
0