Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce riști dacă dormi mai puțin de cinci ore pe noapte: Explicațiile medicilor

CC0 / Pixabay / 000
000 - Sputnik Moldova
Abonare
Despre beneficiul somnului pentru sănătatea omului se vorbește destul de des. Să vedem ce risc prezintă lipsa acestuia.

CHIȘINĂU, 2 mar - Sputnik. Mai puțin de cinci ore de somn pe noapte dublează riscul de boli cardio-vasculare. La această concluzie au ajuns medicii din întreaga lume, care ne avertizează că „devierile de la un program normal de somn – prea mult, prea puțin sau fragmentat – sunt asociate cu creșterea riscului de deces din cauză cardiovasculară sau de ateroscleroză”. Concluzia a fost inclusă în mai multe studii care au fost prezentate în cadrul Congresului European de Cardiologie.

Спящая девушка на кровати - Sputnik Moldova
Șocant: De ce este periculos somnul din timpul zilei

Potrivit specialiștilor, nivelul efectului asupra riscului cardiovascular asociat lipsei de somn, în foarte multe cazuri este similar cu cel al fumatului sau al diabetului zaharat la vârsta de 50 ani.

Pentru a începe să dormim 6-8 ore pe noapte, medicii recomandă culcatul și trezitul la aceeși oră în fiecare zi, evitarea alcoolului și a cafeinei înainte de culcare, urmarea unei diete sănătoase și exercițiu fizic zilnic.

Tot atât de important este ca să ne concentrăm nu doar pe numărul de ore de somn, dar și pe calitatea acestuia.

Există mai mulți factori care au impact asupra calității somnului, iar salteaua și perna sunt printre factorii cei mai importanți.

Așadar, pentru un somn de calitate ai nevoie de o saltea sau un pat confortabil, o pernă confortabilă, temperatură potrivită în dormitor, lenjerie de pat curată, o pătură confortabilă, liniște și desigur întuneric.

Fluxul de știri
0