Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

2 Martie: Apel comun al șefului statului, președintelui Parlamentului și premierului

© Sputnik / Miroslav RotariPrimele persoane în stat au depus flori la monumentul ”Maica Îndurerată” în memoria eroilor căzuți în Războiul de la Nistru
Primele persoane în stat au depus flori la monumentul ”Maica Îndurerată” în memoria eroilor căzuți în Războiul de la Nistru - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Astăzi, 2 martie, când se împlinesc 28 de ani de când Republica Moldova a devenit membru al ONU, dar și de la declanșarea evenimentelor tragice de la Nistru, conducerea țării a venit cu un apel comun către cetățeni.

CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Șeful-statului, Igor Doodn, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și premierul Ion Chicu, au venit cu apel comun către cetățeni. Reproducem mai jos textul acestui apel.

"Stimați cetățeni ai Republicii Moldova,

În ziua de 2 martie 1992 a fost deschisă o nouă pagină în istoria contemporană a Republicii Moldova. Țara noastră a devenit un stat membru cu drepturi depline al Organizației Națiunilor Unite. A fost restabilit dreptul istoric, legal la statalitatea continuă a poporului moldovenesc, la suveranitatea și independența statului moldovenesc, care datează de mai bine de 660 de ani.

Президент Молдовы Игорь Додон и премьер Ион Кику - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ion Chicu, felicitat de Igor Dodon cu o ocazie specială
Totodată, evenimentele tragice din 1992, ce țin de conflictul transnistrean, au constituit cea mai obscură și tristă filă din istoria modernă a țării noastre. Consecințele acelor confruntări armate se mai fac încă resimțite în societatea moldovenească, având un impact vizibil asupra vieții politice și socioeconomice a întregii țări. La 2 martie, de Ziua Comemorării, îi pomenim pe toți cei căzuți în conflictul armat de pe Nistru.

Avem convingerea că toți locuitorii Republicii Moldova, clasa politică, mediul academic și societatea civilă trebuie să depunem eforturile necesare ca să depășim consecințele conflictului transnistrean, pentru a lăsa urmașilor noștri o țară pașnică, stabilă și prosperă.

Reafirmând năzuința poporului moldovenesc de a trăi în pace și bunăstare, vă îndemnăm ca împreună să făurim și să dezvoltăm în continuare Republica Moldova.

Noi, copiii și nepoții noștri merităm o viață mai bună astăzi, merităm o viață mai bună și mâine.

„Suntem convinși – Moldova are viitor!”, au conchis cei trei în mesajul lor comun.

Fluxul de știri
0