Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pro și Contra: Plângerea regresivă, un mijloc de luptă împotriva condamnărilor la CEDO

© Sputnik / Miroslav RotariПравосудие
Правосудие - Sputnik Moldova
Abonare
Experții avertizează autoritățile că luarea unor decizii pripite în problema sancționării servitorilor Femidei și propune studierea experienței statelor vecine.

CHIȘINĂU, 28 feb – Sputnik, Alexandr Suru. Autoritățile moldovenești sunt preocupate de elaborarea unui mecanism de aplicare a unor plângeri regresive pe numele judecătorilor ale căror decizii date în instanță au constituit motive de condamnare a țării la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Totuși, experții au păreri împărțite – unii consideră că astfel de mecanisme sunt necesare, iar alții afirmă că nu este nevoie de inventarea bicicletei, fiind suficiente prevederile legislației actuale.

Pensii și plăți sociale - Sputnik Moldova
Politică
Procedura de indexare a pensiilor a fost modificată: Ce schimbări a operat Parlamentul
Miercuri, în timpul ședinței Cabinetului de Miniștri, prim-ministrul Ion Chicu i-a cerut ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, să accelereze procesul de elaborare a mecanismului de tragere la răspundere financiară a judecătorilor ai cărora hotărâri au servit un motiv pentru condamnarea Moldovei la CEDO. Guvernul a decis să recurgă la astfel de metode după un nou caz pierdut la Curtea Europeană. Suma prejudiciului, care va lovi în bugetul de stat, se ridică la 3,5 milioane de euro, banii pe care executivul intenționează să-i compenseze din contul reducerii finanțării sistemului judecătoresc.

Actualul premier nu este primul oficial care vine cu astfel de inițiative. În anul 2016, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a propus un mecanism de penalizare a judecătorilor. Atunci, pe site-ul Ministerului Justiției a fost publicată și o listă de judecători și procurori din contul cărora ar urma să fie achitate prejudiciile. Totuși, Ministerul Justiției nu a reușit să pună în practică acest mecanism.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Iată ce li se pregătește judecătorilor: Legea pe care o grăbește premierul Ion Chicu
Mai devreme, în 2010, s-a încercat realizarea acestei inițiative la nivel de Parlament, care a adoptat un proiect legislativ în acest sens. Însă peste un an, Curtea Constituțională a hotărât că acesta contravine legii fundamentale a statului.

Comentând inițiativa Cabinetului de Miniștri, fostul judecător al CEDO Stanislav Pavlovschi a declarat pentru Sputnik Moldova că, dacă ar trebui să judecăm în lumina prevederilor legislației actuale, judecătorii pot fi trași la răspundere materială doar în cazul în care pe numele lor există o decizie judecătorească.

000 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cum vor fi examinate dosarele ”politice”: Decizia procurorului general
“Autoritățile sunt preocupate cu identificarea unei soluții juridice în această problemă. Totuși, deocamdată, din câte se cunoaște, autoritățile nu au reușit s-o găsească. E important să înțelegem că nu este o practică răspândită, însă e vorba de o particularitate a Moldovei – țara este nevoită să plătească milioane de euro în urma deciziilor curții de la Strasbourg, drept urmare a activității judecătorilor”, a declarat Pavlovski.

În afară de aceasta, el a subliniată că acestei inițiative i se va opune, desigur, lobby-ul judecătoresc, care nu este interesat în existența unor astfel de mecanisme. Pe de altă parte, autoritățile au dat dovadă de o inconsecvență în această problemă, consideră expertul. Pavlovschi afirmă că Executivul ar trebui să studieze experiența pozitivă ale altor țări.

“Nu ar trebui să inventăm bicicleta. E suficient să apelăm la experiența altor state. Să studiem abordarea lor, iar apoi să o adoptăm la realitățile noastre”, a adăugat fostul judecător CEDO.

Mai mult decât atât, el a atras atenția asupra faptului că în ciuda unei eventuale aprobări a unei legi, care prevede sancționarea judecătorilor pentru condamnările la CEDO, aceasta nu va avea un efect retroactiv. Adică, judecătorii care au admis niște încălcări ipotetice până la adoptarea unei astfel de norme, nu vor putea fi trași la răspundere.

Pe de altă parte, președintele Uniunii Avocaților din Moldova, Emanoil Ploşniţa, și-a exprimat temerile că un astfel de mecanism ar putea deveni un instrument de presiune asupra magistraților. Însă, avocatul a subliniat că judecătorii trebuie să fie trași la răspundere, inclusiv penală, dacă s-ar demonstra că au luat o hotărâre ilegală.

“Mai întâi de toate, trebuie demonstrat faptul că judecătorul a emis o hotărâre vădit ilegală. Actuala legislație este suficientă”, a subliniat Ploșnița.

Potrivit datelor publicate de CEDO, Moldova în anul 2019 a pierdut 54 de dosare. În 22 statul a fost condamnat pentru încălcarea dreptului la o justiție echitabilă, în 15 cazuri pentru încălcarea dreptului la proprietate private, iar în 9 dosare pentru încălcarea dreptului la libertate și securitate.

Între timp, potrivit datelor Ministerului Justiției, de la începutul anului 2020 Moldova a pierdut în 14 dosare. Suma totală a prejudiciilor pe care urmează să achite țara a depășit 45 mii de euro. În ultimii 19 ani Moldova a fost condamnată de 316 ori.

Fluxul de știri
0